Ελλάδα

Γιάνναρος για φωτιές: Να δούμε αν και πού έγιναν επιχειρησιακά λάθη - Δεν αναλύθηκαν προηγούμενες πυρκαγιές

Γιάνναρος για φωτιές: Να δούμε αν και πού έγιναν επιχειρησιακά λάθη - Δεν αναλύθηκαν προηγούμενες πυρκαγιές Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
«Θα πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας να ανοίξουμε την κουβέντα και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό που στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες της Μεσογείου ονομάζεται τακτική ανάλυση της φωτιάς»

Αναπόφευκτη είναι η συζήτηση γύρω από την επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς που έφθασε στον αστικό ιστό, για τον εντεταλμένο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή Γιάνναρο.

«Είναι δεδομένο, νομίζω το καταλαβαίνει ο καθένας, ότι όταν έχουμε μια δασική πυρκαγιά που εκδηλώνεται στον Βαρνάβα και καταλήγει να φθάνει στις παρυφές των βορείων προαστίων της Αθήνας, θα πρέπει να δούμε εάν και πού έχουν τυχόν γίνει επιχειρησιακά λάθη σε ό,τι αφορά τη στρατηγική διαχείριση της φωτιάς», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επισήμανε ωστόσο πως «πράγματι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της βλάστησης, ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές την Κυριακή το απόγευμα».

«Να δούμε ποια ήταν η στρατηγική που χαράκτηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, δηλαδή πού αποφασίστηκε να στηθούν τυχόν γραμμές άμυνας, που αποφασίστηκε ότι μπορούμε να έχουμε μία άμεση προσβολή της φωτιάς, πού αποφασίστηκε να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να δούμε εάν έγιναν κάποια λάθη», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας να ανοίξουμε την κουβέντα και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό που στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες της Μεσογείου ονομάζεται τακτική ανάλυση της φωτιάς», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έγινε «τακτική ανάλυση» σε προηγούμενες φωτιές, ο κ. Γιάνναρος ήταν αφοπλιστικός: «Γνωρίζετε εσείς να έχει γίνει; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει. Μόνο μια τεχνική ανάλυση για τον Εβρο έχει γίνει, από μια ισπανική ομάδα».

NETWORK