Ελλάδα

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έφερε τη φωτιά μέσα στην πόλη

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έφερε τη φωτιά μέσα στην πόλη
Η πραγματικότητα σε Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα ακύρωσε επανειλημμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής: Κάπως έτσι η φωτιά έφτασε στην Πεντέλη και τα... Βριλήσσια

Στη βάση δύο σεναρίων έστησε το σχεδιασμό της η Πυροσβεστική την Κυριακή το βράδυ, τις πρώτες εκείνες κρίσιμες ώρες που η φωτιά είχε σπάσει στα δύο - προς τη λίμνη του Μαραθώνα και προς την περιοχή του Βόθωνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, η Πυροσβεστική θεώρησε πως θα μπορούσε να ανακόψει τη φωτιά στα δύο αυτά μέρη.

Πιο συγκεκριμένα, έκρινε πως η τοπογραφία στη λίμνη του Μαραθώνα θα λειτουργούσε ως αντιπυρική ζώνη και πως το μέτωπο του Βόθωνα, κινούμενο προς Γραμματικό, θα συναντούσε παλιότερα καμένες εκτάσεις και έτσι θα έχανε τη δυναμική του.

Διαψεύστηκε παντελώς. Η φωτιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων και του φαινομένου της κηλίδωσης.

Και το επόμενο σενάριο όμως δεν είχε καλύτερη τύχη. Το «στοίχημα» της Ραπεντώσα χάθηκε, με την φωτιά να ανεβαίνει το Πεντελικό και το «112» να καλεί σε διαδοχικές εκκενώσεις.

Η διάσπαση των δυνάμεων και η απογοητευτική συνεισφορά των εναέριων

Παρότι - σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική και τον Βασίλη Κικίλια - η πρώτη ρίψη από εναέρια μέσα έγινε μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς στον Βαρνάβα, η επιχείρηση δεν φάνηκε να έχει τη δυναμική που έπρεπε.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σχεδόν την ίδια ώρα στα Μέγαρα οδήγησε σε διάσπαση των δυνάμεων, ενώ απογοητευτική ήταν και η συνεισφορά των Canadair και Air Tractors.

Τα Canadair πραγματοποίησαν περιορισμένες ρίψεις νερού λόγω αέρα, ενώ τα κύματα έκαναν δύσκολη και την υδροληψία. Τα δε Air Tractors μοιάζει να μην είχαν τη δυνατότητα να παράσχουν σημαντική συνδρομή, ενώ χρειάζονται και μεγάλο κύκλο ανεφοδιασμού.

NETWORK