Ελλάδα

Meteo: Στάχτη το 37% των δασών της Αττικής στις φωτιές των τελευταίων 8 ετών

Meteo: Στάχτη το 37% των δασών της Αττικής στις φωτιές των τελευταίων 8 ετών Φωτογραφία: SOOC/ NICK PALEOLOGOS
Μέσα σε μια οκταετία οι φωτιές έκαψαν 450.000 στρέμματα δάσους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής, μετά και την τελευταία μεγάλη φωτιά.

Μέσα σε μια οκταετία, το 37% των δασών της Αττικής μετατράπηκε σε στάχτη. Αυτό προκύπτει από επικαιροποιημένη ανάλυση του Meteo, για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι δασικές πυρκαγιές στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής, από το 2017 έως και σήμερα, 13 Αυγούστου.

Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές μέσα σε αυτή την οκταετία έκαψαν περισσότερα από 700.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), επισημαίνει το Meteo.

Χάρτης που δημοσίευσε το Meteo αποτυπώνει την περίμετρο των καμένων εκτάσεων στην περιφέρεια Αττικής από το 2017 έως σήμερα. Με κόκκινο και ροζ εμφανίζονται οι εκτάσεις που κάηκαν το 2023 και φέτος, έως τις 13 Αυγούστου, ενώ με κίτρινο και πορτοκαλί είναι οι περιοχές που επλήγησαν τα προηγούμενα οχτώ χρόνια. Με γκρι αποτυπώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

ΦΩΤΙΑ

Η συνολική επιφάνεια της περιφέρειας Αττικής- χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου- είναι 2.500.000 στρέμματα, σημειώνει το Meteo. Κάτι που σημαίνει ότι δασικές πυρκαγιές έκαψαν το 26% της συνολικής επιφάνειας τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Οι δασικές εκτάσεις στην περιφέρεια Αττικής είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα. Τα τελευταία οχτώ χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Παράλληλα το Meteo σημειώνει ότι η τελευταία φωτιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε έως την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της βορειοανατολικής Αττικής.

ΦΩΤΙΑ

NETWORK