Ελλάδα

Τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια: Διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ για την επένδυση

Τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια: Διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ για την επένδυση Φωτογραφία: SOOC/ DIMITRIS KAPANTAIS
Τα βήματα που απομένουν για το τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια.

Η επένδυση για το τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια δεν έχει λάβει την τελική έγκριση, διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται έπειτα από δημοσίευμα της «Καθημερινής» που ανέφερε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έδωσε «πράσινο φως» για τη δημιουργία τουριστικού χωριού- με βίλες και ξενοδοχεία- στην Αστυπάλαια.

Η επενδυτική πρόταση αφορά έκταση 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση, διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μιλώντας στο ΑΠΕ. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όταν επενδυτής καταθέτει φάκελο με πληρότητα - με όσα ορίζονται για την προέγκριση - και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες, συμπλήρωσαν.

Παράλληλα επεσήμαναν ότι έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι για την Αστυπάλαια- όπως για το 80% της χώρας- συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία.