Ελλάδα

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς πιάνει «σήμα καμπάνα» - Προ των πυλών το wifi

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς πιάνει «σήμα καμπάνα» - Προ των πυλών το wifi
Σήμα στα κινητά τηλέφωνα και μέσα στα τούνελ του Μετρό

Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις για όσους μετακινούνται καθημερινά με το μετρό καθώς το σήμα της κινητής τηλεφωνίας πλέον είναι «καμπάνα» στον σταθμό Άλιμος της γραμμής 2 τόσο εντός του σταθμού όσο και σε τμήμα του τούνελ από τον Άλιμο ως την Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με το athenstransport.gr με τις εργασίες για την τοποθέτηση του εξοπλισμού αναμετάδοσης του σήματος των δικτύων κινητής τηλεφωνίας να βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, ενεργοποιείται σταδιακά το σήμα κινητής τηλεφωνίας αρχής γενομένης από το νότιο τμήμα της γραμμής 2 του Μετρό, δηλαδή από τον Άγιο Δημήτριο ως το Ελληνικό, για να επεκταθεί στο σύνολο των σταθμών και των τούνελ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι συμφωνίες για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού υπεγράφησαν δύο χρόνια πριν, με το έργο να έχει διάρκεια υλοποίησης 2,5 ετών. Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν δύο συμβάσεις με την εταιρεία VANTAGE TOWERS GREECE για τη μίσθωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας (αφορά τις εταιρείες Vodafone και Nova) για περίοδο 9 ετών με αναλογικό ετήσιο τίμημα 1.300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και με την εταιρεία COSMOTE-ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με αναλογικό ετήσιο τίμημα 650.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Προσεχώς ενεργοποιείται πλήρως και η κάλυψη Wifi

Παράλληλα, εκτός από «σήμα καμπάνα», εντός των προσεχών εβδομάδων οι επιβάτες θα έχουν και πλήρη κάλυψη στο Wifi εντός των σταθμών του Μετρό μέσω συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους δύο φορείς να έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, πέρα από την εγκατάσταση δικτύων Wifi μέσω της ένταξης της ΣΤΑΣΥ στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», αναμένεται επίσης η ψηφιοποίηση του Τεχνικού και Διοικητικού Αρχείου της ΣΤΑ.ΣΥ., η αντικατάσταση του υφιστάμενου Συστήματος Ψηφιακής Σήμανσης Σταθμών αλλά και η προμήθεια σύγχρονου συστήματος ERP.

Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που σταθμοί του Μετρό διαθέτουν σύνδεση Wifi, αφού η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού wifi σε σταθμούς του Μετρό έγινε πάνω από μία δεκαετία πριν σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για την ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν wifi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς. Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί λίγα χρόνια αργότερα.

NETWORK