Ελλάδα

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Dnews: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την ακρίβεια»

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Dnews: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την ακρίβεια» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Θα πληρώσουμε πανάκριβα τρόφιμα, καφέ, ενοίκια, ρεύμα, βενζίνη» λέει στο Dnews o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου που βλέπουν τις τιμές να μειώνονται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι η πραγματικότητα στην αγορά, με τις ανατιμήσεις να πλησιάζουν το 20% και να προαναγγέλονται καινούριες από την 1η Σεπτεμβρίου. Στην τροφική αλυσίδα το κρέας αναδεικνύεται πρωταθλητής της ακρίβειας λόγω της ελλείψεις αιγοπροβάτων (πανώλη), ενώ στα ενοίκια το μικρό δυάρι ξεκινά πλέον από τα 500 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας.

Ομοίως ακατανόητο χαρακτηρίζεται το νέο «καπέλο» στο καφέ, ειδικά στον σερβιριζόμενο ο οποίος θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ. «Θα πληρώσουμε πανάκριβα τρόφιμα, καφέ, ενοίκια, ρεύμα, βενζίνη», δηλώνει μεταξύ άλλων στο Dnews ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης.

Με τις διεθνείς αυξήσεις στο καφέ να φτάνουν το 65%, στη χώρα μας από αρχές Σεπτέμβρη ο σερβιριζόμενος, αλλά και ο τυποποιημένος καφές θα στοιχίζουν 20% ακριβότερα. Τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ θα αυξηθούν και αυτά. «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Είναι θέμα της κυβέρνησης που την εξυπηρετεί», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Στα κρεατικά σημειώνονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι στιγμής καθώς το αρνί στοιχίζει 16 ευρώ και το κατσίκι στα 17 ευρώ το κιλό. Το μοσχάρι είναι στα 13,50 με 14 ευρώ το κιλό, ενώ το χοιρινό έφτασε τα 9 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο ξεπέρασε τα 4 ευρώ το κιλό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ενοίκια αφού ήδη οι αυξήσεις είναι της τάξεως 50% με 100% σε σύγκριση με πέρσι. «Δεν είναι δυνατόν ένα διαμέρισμα 45τμ να κοστολογείται 700 ευρώ το μήνα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική τόσα ζητάει ο ιδιοκτήτης γιατί τότε τόσα ζητάει και ο κτηνοτρόφος, τόσα ζητάει και ο ψαράς, ο μπακάλης. Αυτό είναι μία κοινωνία της αρπαχτής που δεν θα γλυτώσει κανένας. Θα φτάσουμε στο επίπεδο ο ένας να τρώει τον άλλον και όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την ακρίβεια», καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Από την πλευρά τους καταναλωτές αναφέρουν στο Dnews πως η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε λογική.

«Θέλουμε έναν μισθό για το ενοίκιο, άλλον έναν για το σούπερ μάρκετ και άλλον έναν για τα υπόλοιπα έξοδα. Ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα ποια απ’ όλα αυτά θα πληρώσουμε, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν οικογένεια με παιδιά. Ακούμε για μέτρα κατά της ακρίβειας για «καλάθια», για πρόστιμα, αλλά δεν υπάρχει καμία διαφορά, κάθε μήνα οι τιμές αυξάνονται», σημειώνει ιδιωτικός υπάλληλος.