Ελλάδα

Κακοκαιρία: «Παρέλαση» 20.000 κεραυνών και ισχυρές καταιγίδες - Ανάλυση Meteo

Κακοκαιρία: «Παρέλαση» 20.000 κεραυνών και ισχυρές καταιγίδες - Ανάλυση Meteo
Ξεκίνησε το τριήμερο αστάθειας, με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς -Οι περιοχές που θα βρέθηκαν πρώτες στη δίνη της κακοκαιρίας

Η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της 1ης ημέρας αστάθειας στη χώρα. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας. 

 vroxi 2024 69636

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*. Όπως τονίζεται στην ανάρτηση του Meteo.gr στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Ειδικότερα, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

asrrapes ccda4

* Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.