Ελλάδα

Σαντορίνη: Συμμορία έστησε απάτη σε 63χρονη και απέσπασε 98.500 ευρώ

Σαντορίνη: Συμμορία έστησε απάτη σε 63χρονη και απέσπασε 98.500 ευρώ Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ
Για την απάτη συνελλήφθησαν 4 άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες.

Συνελήφθη στη Σαντορίνη μία 4μελής συμμορία για απάτη 63χρονης. Η αστυνομία εντόπισε και κατάσχεσε το ποσό των 98.500 ευρώ.

Η απάτη εξιχνιάστηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 μετά από έρευνα για την υπόθεση εξαπάτησης αλλοδαπής με τη μέθοδο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος συγγενικού προσώπου. Για την υπόθεση σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών, δύο ανδρών και δύο γυναικών, ηλικίας 24, 27, 29 και 34 ετών.

Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους, με διαφορετικό ρόλο ο καθένας. Το ένα μέλος της συμμορίας ήταν ο συντονιστής, το άλλο πληροφοριοδότης, το τρίτο τηλεφωνητής και το τέταρτο ήταν το άτομο που είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 το απόγευμα η 29χρονη προσποιούμενη αστυνομικό τηλεφώνησε σε 63χρονη αλλοδαπή αναφέροντας ότι ο γιος της είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και εκμεταλλευόμενη την συναισθηματική φόρτιση της γυναίκας, απαίτησε μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου της προσώπου.

Η γυναίκα πείστηκε και παρέδωσε σε προσυνεννοημένο σημείο το χρηματικό ποσό των 98.500 ευρώ, το όποιο παρέλαβε 27χρονος αλλοδαπός ως «εισπράκτορας».
Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού σκιαγραφήθηκαν τα στοιχεία του «προφίλ» των δραστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν διαδοχικά κατά τη προσπάθεια τους να διαφύγουν από το νησί. Μετά από έρευνα στην κατοχή τους βρέθηκε το χρηματικό ποσό που απέσπασαν, το οποίο κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στη δικαιούχο, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

Πώς έστησαν την απάτη

Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε αστυνομικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους έχει προκαλέσει ου τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούσαν την καταβολή σημαντικού ποσού ανάλογα με την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, στην τηλεφωνική επικοινωνία επενέβαιναν και συνεργοί, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι ότι ήταν αυτός ή αυτή, και εκλιπαρούσαν για βοήθεια, ασκώντας ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για να παραλάβουν τα χρήματα είτε έκλειναν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι τους.

Συστάσεις από τις αρχές

Στο πλαίσιο πρόληψης αυτής της μορφής εγκληματικότητας η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Επισημαίνεται ότι από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

NETWORK