Ελλάδα

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδα για τα Όσκαρ

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδα για τα Όσκαρ
Η «Φόνισσα» ήταν η μόνη ταινία αφού πάνω από 20 είχαν αποσυρθεί μετά όσα τραγελαφικά συνέβησαν με το υπουργείο Πολιτισμού.

Νέα ερωτήματα μετά από το φιάσκο του ΥΠΠΟ με επιτροπές, παραιτήσεις, νέες αναθέσεις και νέες επιτροπές για την επιλογή της ελληνικής ταινίας για την κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους στα Όσκαρ.

Μόλις την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη νέα επιτροπή. Λίγο αργότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού παραιτήθηκε ο Αναστάσιος Μίχος και ακολούθησε ο Νίκος Πλατύραχος και οι δύο, αντιλαμβανόμενοι τη θέση τους σε μια επιτροπή που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός φιάσκου.

Σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλα, ανακοίνωσε πως επιλέχθηκε η «Φόνισσα» της της Εύας Νάθενα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR. Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία. Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους».

Αρχικά το ζήτημα είναι ότι η Φόνισσα ήταν η μόνη ταινία που είχε απομείνει μετά το φιάσκο του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 20 ταινίες, που είχαν υποβληθεί από τους δημιουργούς, αποσύρθηκαν από τη διαδικασία επιλογής μετά το φιάσκο του υπουργείου Πολιτισμού, με την πρώτη επιτροπή, που ανακλήθηκε, τις παραιτήσεις δημιουργών από τη δεύτερη επιτροπή, τις αντιδράσεις των φορέων του κινηματογράφου άρα δεν τίθεται θέμα επιλογής καθώς δεν υπήρχαν εναλλακτικές.

Ωστόσο ένα ακόμα θέμα – εκτός και των δύο τελευταίων παραιτήσεων - που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, η τελευταία επιτροπή – που αποφάσισε για την Φόνισσα- συνεδρίασε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου αν και η ανακοίνωση της σύστασής της έγινε την επόμενη μέρα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

NETWORK