Ελλάδα

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη από 490 πυροσβέστες, δεκάδες διάσπαρτες εστίες (βίντεο)

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη από 490 πυροσβέστες, δεκάδες διάσπαρτες εστίες (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο» επισημαίνει η Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Κορινθία.

Αρκετές διάσπαρτες εστίες έχει η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή και καίει για τρίτη μέρα στην Κορινθία.

Όπως επισήμανε η Πυροσβεστική «δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο αλλά οι δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές διάσπαρτες εστίες». Στο σημείο επιχειρούν 490 πυροσβέστες, με16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 159 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 17 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Οι κάτοικοι στα Σοφιανά Κορινθίας νωρίς το πρωί έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά . Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1840975300714229832}

Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από την φωτιά στην Κορινθία μετρά δύο νεκρούς ενώ τεράστιες είναι οι φωτιές που έχουν γίνει στάχτη. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης έχουν τραυματιστεί δύο πυροσβέστες.

6326324_2deda.jpg

Οι εικόνες από την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές. Πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει στα social media απεικονίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν τα Ericsson το απόγευμα της Τρίτης κοντά στα Σοφιανά ώστε να μπορέσουν άμεσα να αντλήσουν νερό από τις δεξαμενές, που υπάρχουνε κοντά στο χωριό και να βοηθήσουν στην άμεση και γρήγορη κατάσβεση.

{https://www.youtube.com/watch?v=WkyGqxxDXFg}

6326200_94ad1.jpg

Κικίλιας: Δύσκολη κατάσταση

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου. Έδωσε έμφαση στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.

WhatsApp_Image_2024-10-01_at_18.47.12_6a61d.jpeg

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στην περιοχή μεταξύ Σοφιανά και Σπαρταναίικα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, ενώ το δεύτερο κομμάτι που απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στα Σοφιανά προς Ξανθοχώρι και Πελλήνη, νοτιοανατολικά δηλαδή της πυρκαγιάς και το τρίτο στο οροπέδιο, που από την μια πλευρά είναι η Ευρωστίνα και από την άλλη πλευρά το Μαύρο Όρος.

{https://www.youtube.com/watch?v=YkYD2mQgu5s}

6326326_33843.jpg

Ερωτηθείς για το μέγεθος της καταστροφής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης σημείωσε ότι η πρώτη αποτύπωση κάνει λόγο για 40.000-50.000 στρέμματα.
«Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

{https://www.youtube.com/watch?v=ybsL99xZBeE}

Για το αν υπάρχει άλλος παράγοντας που «ξέφυγε η φωτιά», εκτός από το ανάγλυφο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους, που συνέβαλε στο να λάβει τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες του μικροκλίματος που δημιούργησε μία πυρκαγιά δίνει και τα δεδομένα. «Φυσάει πολύ, ξεκινάει η έναρξη μιας πυρκαγιάς με βορειοδυτικούς ανέμους, μας δημιουργεί πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα και παλεύουν οι επιχειρησιακοί παράγοντες να τη σταματήσουν, όπως πηγαίνει ανατολικά, και τη σταματάνε το πρώτο βράδυ. Αλλάζει ο καιρός, αμέσως έπαιρνε το σχήμα η πυρκαγιά του ανάγλυφου, αν είναι πάνω σε πλαγιά ανεβαίνει ή κατεβαίνει, αν είναι μέσα στην χοάνη αυτή του ρέματος, ξανά κατηφορίζει ανάλογα με το που υπάρχει βλάστηση και τι μπορεί να κάψει.

6326243_f8f46.jpg

»Δεν φυσάει, επικρέμεται καθέτως η φλόγα και ο καπνός από την πυρκαγιά και δε δίνει τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα μας να επιχειρήσουν ακριβώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι επιχειρησιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν πολλά-πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλες δυσκολίες με αυτή την πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

{https://www.youtube.com/watch?v=WkyGqxxDXFg}

Βοήθεια από την Ευρώπη

Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.