Ελλάδα

Πώς θα δούμε τον κομήτη C/2023 A3 στον ουρανό: Το Αστεροσκοπείο Αθηνών μας δίνει οδηγίες

Πώς θα δούμε τον κομήτη C/2023 A3 στον ουρανό: Το Αστεροσκοπείο Αθηνών μας δίνει οδηγίες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο «κομήτης του αιώνα» διασχίζει τον ελληνικό ουρανό – Πώς μπορείτε να τον δείτε και να τον θαυμάσετε

Ο κομήτης C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS έκανε χθες το βράδυ, περίπου στις 22.00, την σπάνια και εντυπωσιακή εμφάνιση πάνω από τον αττικό ουρανό και όσοι τυχεροί έστρεψαν το βλέμμα τους ψηλά τη στιγμή που περνούσε, αντίκρισαν ένα μοναδικό θέαμα.

Ο «ATLAS» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2023 όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά στο εσωτερικό ηλιακό μας σύστημα, ενώ το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Εκτός από την Αττική, ο κομήτης έγινε επίσης ορατός από άλλες περιοχές, όπως η Λέσβος.

Πρόκειται για έναν κομήτη μακράς περιόδου που επιστρέφει στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος μία φορά κάθε 80.000 χρόνια, οπότε θα αργήσει να εμφανιστεί ξανά. Στις 12 Οκτωβρίου ξεκίνησε το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Πιθανότατα σχηματίστηκε σε απόσταση έως και 400.000 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης – Ηλιου. Η κόμη του, έχει διάμετρο περίπου 209.000 χιλιομέτρων, ενώ η ουρά του εκτείνεται σε μήκος 29 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

KOMITIS EUROKINISSI 2 3af40

Με ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο Αθηνών εξηγεί στο κοινό πώς μπορεί να διακρίνει και να δει στον ουρανό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τον περίφημο κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Όπως εξηγείται: «Μπορείτε να παρατηρήσετε τον κομήτη μετά το ηλιοβασίλεμα με κατεύθυνση στα δυτικά (ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Αρκτούρο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία). Κατά τις 19:50. Πρέπει να έχει νυχτώσει και να βρίσκεστε μακριά από τα φώτα της πόλης. Ο κομήτης είναι αμυδρός με το μάτι, ενώ φαίνεται καλύτερα με κυάλια. Όσο πιο καθαρός ο ουρανός τόσο πιο καλά θα τον δείτε. Βοηθάει να έχετε κάποια εφαρμογή προσομοίωσης του ουρανού να σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε. Ο κομήτης θα είναι ορατός μέχρι τέλος Οκτωβρίου περίπου.»

κομητής αστεροσκοπείο