Ελλάδα

Η νέα δήλωση Χρυσοχοΐδη για το επίδομα των αστυνομικών και την επικίνδυνη εργασία

Η νέα δήλωση Χρυσοχοΐδη για το επίδομα των αστυνομικών και την επικίνδυνη εργασία
Το επίδομα επικινδυνότητας θα θεσμοθετηθεί, χωρίς όμως να επηρεάσει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Στα σκαριά έχει η κυβέρνηση την αναγνώριση της εργασίας των αστυνομικών ως επικίνδυνης δρομολογώντας παράλληλα και την θεσμοθέτηση επιδόματος. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην υφυπουργό Ανάπτυξης 'Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου σε συνάντησή τους κατά την οποία η υφυπουργός τον ενημέρωσε για υπηρεσιακά ζητήματα που της έθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Πιερίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση μόνιμου επιδόματος για τους ένστολους, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εργασίας τους.

xrisoxoidis epidoma 974c9

Μόνιμο επίδομα επικινδυνότητας στους ένστολους - Από τον Ιανουάριο του 2026

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews το νέο επίδομα θα καλύπτει όλα τα σώματα ασφαλείας, όπως την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική και τον στρατό, και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2026. Οι συσκέψεις και οι συναντήσεις με τις ομοσπονδίες των ενστόλων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το οικονομικό κόστος του μέτρου εξετάζεται ενδελεχώς. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού σε δύο μήνες.

Το επίδομα θα θεσμοθετηθεί αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εργασίας, χωρίς όμως να επηρεάσει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η οικονομική ενίσχυση, αν και σημαντική, δεν θα φτάνει το ύψος των 200 ευρώ που ισχύει για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2026 και θα καλύψει τουλάχιστον 80.000 ένστολους που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει εξαιρέσεις σε υπηρεσίες που δεν θα ενταχθούν στο μέτρο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ενστόλων που θα επωφεληθούν από το νέο επίδομα είναι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι πυροσβέστες που συμμετέχουν σε διασώσεις και οι λιμενικοί που επιχειρούν σε επικίνδυνες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.