Ελλάδα

Έγινε η πρώτη δίκη με... χρονόμετρο: Τα δικαστήρια σε νέα εποχή

Έγινε η πρώτη δίκη με... χρονόμετρο: Τα δικαστήρια σε νέα εποχή
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) φαίνεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, καθώς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρό του Μιχάλη Πικραμένο, εισήχθη ένα καινοτόμο μέτρο που στοχεύει στη μείωση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ χρονομέτρησε τις τοποθετήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων, δίνοντάς τους έξι λεπτά ομιλίας ο καθένας. Η τήρηση αυτής της διαδικασίας εφαρμόστηκε με επιτυχία από όλους τους 13 δικηγόρους των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συνολική συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου δύο ώρες.

Η νέα αυτή προσέγγιση εκτιμάται πως θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ταχύτερη διεξαγωγή των δικαστηρίων, περιορίζοντας τις υπερβολικές καθυστερήσεις, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό δικαστικό σύστημα. Μάλιστα, δικαστές αναφέρουν στο MEGA ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον Άρειο Πάγο, προσφέροντας μια λύση για πιο αποτελεσματικές δικαστικές διαδικασίες στο μέλλον.