Ελλάδα

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου
48ωρη απεργία ΠΝΟ: Χωρίς πλοία 22 και 23 Οκτωβρίου - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Στην κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, προχώρησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στόχος της απεργίας αποτελεί η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα, με αυξήσεις 12%. Μάλιστα, αποφασίστηκε και αποστολή Εξωδίκων. Σημειώνεται ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Διοικήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ και της ΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Κατάργηση του Ν.41/50,
  • Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και
  • Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,
  • Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το Κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, το μποναμά που τους ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου τους λόγω της περίφημης μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμα ότι σε όλα τα πλοία παραβιάζονται σε βάρος των Ναυτεργατών ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που περιλαμβάνονται στη Ναυτεργατική νομοθεσία» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΝΟ.