Παιδεία

Το απρόσμενο τριήμερο για τους μαθητές αρχές Νοεμβρίου

Το απρόσμενο τριήμερο για τους μαθητές αρχές Νοεμβρίου
Κάλεσμα για κλειστά σχολεία την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, το τριήμερο έκπληξη με εντολή μαθητών

Παραμονές του τετραήμερου της 28ης Οκτωβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ανακοίνωσε κάλεσμα για κλειστά σχολεία, αποχή από τα μαθήματα και κινητοποιήσεις στους δρόμους για την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, την μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δρομολογούν μαζική κινητοποίηση κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του σχολείου.

Μαθητές: Καλούν σε κλείσιμο των σχολείων στις 4 Νοεμβρίου – «Τέτοιο σχολείο μας αξίζει;»

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές «Μας αξίζει ένα καλύτερο σχολείο, με καθηγητές στις θέσεις τους από την πρώτη μέρα, σύγχρονα κτήρια και υποδομές, δημιουργικό μάθημα και δραστηριότητες, μόρφωση και προοπτική για όλους και όχι μόνο για όσους αντέχουν οικονομικά οι οικογένειές τους. Ποινές, αποβολές, κομμένες εκδρομές… τέτοιο σχολείο αξίζει στους μαθητές;Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε εγκληματίες. Μετατρέπει τα σχολεία σε αναμορφωτήρια με άδικες ποινές, αποβολές, ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο απωθητικό και ανταγωνιστικό. Όμως, οι μαθητές δεν είμαστε εγκληματίες. Μας νοιάζει σε τι σχολείο πάμε, έχουμε όνειρα και “θέλω” για το μέλλον μας. Και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για αυτό, ξέρουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη, να είμαστε με το δίκιο, την αλήθεια, έχουμε αξίες και ιδανικά.»

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει καλέσει σε κλείσιμο των σχολείων και πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, με κεντρικό σημείο την Αθήνα, στα Προπύλαια στις 12:00. Ενώ στα αιτήματά τους αναφέρουν ότι «Φτάνει με άδικες αποβολές και την τρομοκρατία σε συμμαθητές μας, να γίνουν όλες οι εκδρομές και να στηριχτούν οικονομικά όλα τα παιδιά για να πάνε, να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών, πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις τμημάτων, επιδιορθώσεις και έλεγχοι στα σχολικά κτήρια και τις υποδομές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί σε όλα τα σχολεία, δωρεάν σνακ στους μαθητές, μείωση των τιμών στα κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ και κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων».

Το κάλεσμα των μαθητών για αποχή από τα μαθήματα και κλειστά σχολεία την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ήδη συζητάται από μαθητές όλων των σχολείων που αναμένεται να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για συμμετοχή ή όχι στην κινητοποίηση της Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας μετά την απαραίτητη ψηφοφορία του 15μελους του εκάστοτε σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσα σχολεία συμμετέχουν στην αποχή από τα μαθήματα, οι μαθητές λόγω και της Δευτέρας θα έχουν μια απρόσμενη τριήμερη ανάπαυλα από τις σχολικές υποχρεώσεις ενώ λίγες μέρες αργότερα θα απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο λόγω του εορτασμού της Επετείου του Πολυτεχνείου.

Το τριήμερο «σφήνα» πριν το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου

Η επέτειος φέτος «πέφτει» Κυριακή με τις καθιερωμένες εκδηλώσει για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διεξάγονται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο τελετουργικό κατά κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.