Παιδεία

Κλειστά σχολεία και απεργία των δασκάλων την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, τι ισχύει για το ολοήμερο

Κλειστά σχολεία και απεργία των δασκάλων την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, τι ισχύει για το ολοήμερο
Κλειστά σχολεία: Απεργούν την Τετάρτη 23/10 οι δάσκαλοι

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για απεργία δασκάλων και καθηγητών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ερμηνεύτηκε από γονείς και μαθητές ως κλειστά σχολεία εκείνη την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι η 24ωρη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκείνη την μέρα δεν συνεπάγεται οριζόντιο κλείσιμο Νηπιαγωγείων και Δημοτικών αλλά σίγουρα πολλά εξ αυτών θα λειτουργήσουν λίγες ώρες είτε καθόλου ανάλογα πάντα με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών κάθε μονάδας.

Κλειστά σχολεία: Απεργούν την Τετάρτη 23/10 δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί - Τα αιτήματά τους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Οι δάσκαλοι κάνουν λόγο για μείωση μισθών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει καταντήσει τον εκπαιδευτικό παρία». «Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€» επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων οι δάσκαλοι αναφέρουν: «Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα».

«Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές […] Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα» προσθέτουν.

Απεργία δασκάλων στις 23 Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με τα μαθήματα και το ολοήμερο

Είναι στη διακριτική ευχέρεια Δασκάλων και Νηπιαγωγών να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην απεργία που έχει κηρύξει η ΔΟΕ όπως και για το αν θα ενημερώσουν εκ των προτέρων τους γονείς των μαθητών της τάξης του για το τι θα πράξουν. Είθισται οι εκπαιδευτικοί να ειδοποιούν τους γονείς για την πρόθεσή τους να απεργήσουν ώστε να διευθετηθεί ποιος θα κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι όμως έγκειται καθαρά στην διάθεση του εκπαιδευτικού και δεν είναι υποχρεωτικό. Αξίζει επίσης οι γονείς να έχουν κατά νου ότι μπορεί να γίνουν κανονικά τα μαθήματα της τάξης του παιδιού εφόσον δεν απεργεί ο δάσκαλος όμως μπορεί να απεργεί ο δάσκαλος που έχει αναλάβει το ολοήμερο. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να ρωτήσετε τον υπεύθυνο του ολοήμερου σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για το τι προτίθεται να πράξει την μέρα της απεργίας.