Οικονομία

58% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

58% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα 58% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα
58% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Συγκεκριμένα από το πρώτο τρίμηνο του 2009 έως και το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

Το στοιχείο αυτό, αναφέρθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα και αφορούσε την ισχύουσα κοινοτική πολιτική στον τομέα των Κρατικών Ενισχύσεων, όπως επίσης την παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων που σημειώθηκαν στους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά και στην ευρύτερη νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή τους στο εσωτερικό των Κρατών μελών με πεδίο εφαρμογής τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ Επιχειρησιακά Προγράμματα.

«Η κρίση», είπε ο κ. Υφυπουργός,  «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 – 24 ετών ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι ήδη από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί και συγκεκριμένα η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε παρότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους κοινοτικούς μέσους όρους.