Ελλάδα

Συμφορά στη Σάμο με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης - Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά

Συμφορά στη Σάμο με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης - Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με εθελοντές βρίσκονται ακόμα στα καμένα υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων - Από νωρίς το πρωί είχε καλυτερεύσει η εικόνα της φωτιάς.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου, η φωτιά που μαινόταν από χθες στη Σάμο, καίγοντας στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Μέρι τώρα στον τόπο της πυρκαγιάς και των καμένων εκτάσεων βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές, μαζί με εθελοντές υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Σάμο, άρχισε να βελτιώνεται από νωρίς σήμερα, μετά την ολονύκτια μάχη που έδωσε η πυροσβεστική.

Το μέγεθος πύρινου μετώπου, περιέγραψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντόνιζαν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κολοκούρης τόνιζε πως «η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό.»

Σχετικά με την πυρκαγιά ο κ. Κολοκούρης ανέφερε ότι, «δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά.»

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, σε κατοίκους, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος μιλώντας στο Open έλεγε πως «ας ελπίσουμε να είναι μια καλύτερη ημέρα. Η μάχη δίνεται συνεχώς έφτασαν ενισχύσεις το βράδυ. Το μέτωπο το βράδυ ήταν χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες γιατί ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί.»

Σύμφωνα με τον ίδιο τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη ανέρχονται σε «αρκετές χιλιάδες». «Περιμένουμε και νέες ενισχύσεις με πυροσβεστικά οχήματα, η μάχη είναι μπροστά» κατέληξε ο κ. Στάντζος.