Διεθνή

Τι απάντησε ο Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Τι απάντησε ο Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο
Το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

Ο κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης ότι έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απαντάει στην επιστολή του πρωθυπουργού. Δεν έχει περάσει βέβαια καιρός από την δήλωσή του που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, σύμφωνα με την οποία «τα μέτρα, τα οποία συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Νωρίτερα, με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.