Διεθνή

Ο Μακρόν σε απόγνωση: Στέλνει επιστολή στους Γάλλους και αποκαλύπτει σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση το φθινόπωρο

Ο Μακρόν σε απόγνωση: Στέλνει επιστολή στους Γάλλους και αποκαλύπτει σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση το φθινόπωρο Φωτογραφία: EPA/ANDRE PAIN
Ο Μακρόν με την επιστολή στους Γάλλους πολίτες δικαιολογεί την απόφασή του για διάλυση της Βουλής και αποκαλύπτει τα σχέδια της αντιπολίτευσης να τον ρίξει.

Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέ΄λ Μακρόν επέλεξε να γράψει μια επιστολή προς τους Γάλλους απόψε, η οποία δημοσιεύτηκε από τον περιφερειακό Τύπο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά ανατρέχοντας στην απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι σκεφτόταν το θέμα για πολύ περισσότερο καιρό:

«Πήρα αυτή την απόφαση με υπευθυνότητα, πολύ σοβαρά και μετά από αρκετές εβδομάδες προβληματισμού. Την έλαβα προς το συμφέρον της χώρας πάνω από κάθε άλλη σκέψη, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών, αφού εξ ορισμού δεν έχω πλέον εκλογικές προθεσμίες», έγραψε ως προοίμιο. «Η λειτουργία της Συνέλευσής μας και η αταξία των τελευταίων μηνών δεν μπορούσαν πλέον να συνεχιστούν», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «η αντιπολίτευση ετοιμαζόταν να ανατρέψει την κυβέρνηση το φθινόπωρο, γεγονός που θα βύθιζε τη χώρα μας σε κρίση την ίδια στιγμή του προϋπολογισμού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η διάλυση ήταν η μόνη δυνατή επιλογή» δεδομένης της κατάστασης: «Θα μπορούσα να είχα αλλάξει πρωθυπουργό και κυβέρνηση (...). Αυτό θα ήταν εύκολο για μένα, αλλά δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα».

Δύσκολη και ξαφνική η απόφασή μου 

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζει ωστόσο μια «δύσκολη και ξαφνική απόφαση για τους βουλευτές και το προσωπικό τους» και μια απόφαση που ήρθε ως «έκπληξη για τους Γάλλους, προκαλώντας ανησυχία, απόρριψη και μερικές φορές ακόμη και οργή που στράφηκε εναντίον του. Το καταλαβαίνω και το ακούω».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στη συνέχεια για τις επικείμενες εκλογές, και τόνισε ότι πρόκειται «μια σοβαρή συνάντηση που πρέπει να οικοδομηθεί η  εμπιστοσύνη», ενώ έθεσε το ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία»; Και συνέχισε: «Μεταξύ μιας πρότασης, από την ακροδεξιά, που 'διχάζει το έθνος', 'αγνοεί την κλιματική αλλαγή' και 'ισχυρίζεται ότι θα σας δώσει πίσω την αγοραστική σας δύναμη', και μιας άλλης, από τον αριστερό συνασπισμό, που 'αρνείται να ξεκαθαρίσει την κοσμικότητα και τον αντισημιτισμό', είναι 'διχασμένη ως προς την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κλιματική αλλαγή' και 'ισχυρίζεται ότι θα απαντήσει στις αδικίες της κοινωνίας μας αυξάνοντας μαζικά τους φόρους για όλους'. Σας καλώ να επιλέξουμε έναν τρίτο δρόμο, αυτόν του κεντρικού μπλοκ του Ensemble pour la République, τον καλύτερο για τη χώρα μας. Όχι μόνο επειδή προστατεύει τον γαλλικό λαό και προετοιμάζει το μέλλον, αλλά και επειδή είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί ένα μπαράζ εναντίον τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς στον δεύτερο γύρο», εξηγεί.

Ο πρόεδρος ανέλυσε επίσης λεπτομερώς τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, «η οποία αναμφίβολα δεν είναι τέλεια, ενώ άκουσα την επιθυμία για αλλαγή».

Ο Μακρόν υπόσχεται «πολύ ισχυρότερες και σταθερότερες απαντήσεις» στην «ανασφάλεια και την ατιμωρησία», μεγαλύτερη καταπολέμηση «όλων των μορφών διακρίσεων» και υποστηρίζει ότι έχει «επίγνωση της δημοκρατικής κακοδαιμονίας».

Θα αλλάξουμε τον τρόπο που κυβερνάμε

«Ναι, ο τρόπος με τον οποίο κυβερνάμε πρέπει να αλλάξει βαθιά. Η μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα αντικατοπτρίζει αναγκαστικά την ψήφο σας, ελπίζω ότι θα συγκεντρώσει ρεπουμπλικάνους διαφορετικών πεποιθήσεων που έδειξαν θάρρος για να αντιταχθούν στα άκρα.

Σε μια ανατροπή, απέκλεισε οποιαδήποτε πρόωρη παραίτηση σε περίπτωση κακού αποτελέσματος: «Μπορείτε να με εμπιστευτείτε ότι θα ενεργήσω μέχρι τον Μάιο του 2027 ως πρόεδρός σας, σταθερός προστάτης της Δημοκρατίας μας και των αξιών μας, με σεβασμό στον πλουραλισμό και τις επιλογές σας, στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία του έθνους».

«Αυτές οι εκλογές είναι δικές μας. Εσείς είστε αυτοί που θα την πραγματοποιήσετε. Γι' αυτό μη φοβάστε, μην το βάζετε κάτω. Ψηφίστε. Επιλέξτε το σεβασμό, τη φιλοδοξία και τη δικαιοσύνη για το έθνος μας», κατέληξε.

Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η Λεπέν

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση των FT οι Γάλλοι εμπιστεύονται το οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν. Ειδικότερα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι που έχουν απογοητευτεί από τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στο RN της Μαρίν Λεπέν για την οικονομία.

Οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο το ακροδεξιό συνασπισμό «Εθνική Συσπείρωση» από οποιοδήποτε άλλο κόμμα για τη διαχείριση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, παρά τα ανεκπλήρωτα σχέδια μείωσης φόρων και δαπανών και την έλλειψη εμπειρίας στην κυβέρνηση.

Το RN κατατάχθηκε πρώτο στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στη μείωση των φόρων. Εντυπωσιακά, κατατάχθηκε επίσης πρώτο στη μείωση της ανεργίας, μια μεγάλη επιτυχία της προεδρίας του Μακρόν, κατά την οποία η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 15 ετών πριν αυξηθεί ξανά πέρυσι.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι εμπιστεύεται το RN περισσότερο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Η συμμαχία του Μακρόν και η NPF, που έχουν τεράστια σχέδια φόρων και δαπανών, ήταν ισόπαλες στο 17%.

Τα δεδομένα φαίνεται να υποστηρίζουν το μήνυμα που λένε οι συνεργάτες της εκστρατείας του Μακρόν ότι ακούν από τις πόρτες: έχοντας δοκιμάσει τα πάντα, οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στο RN.

«Αυτή η δυναμική συνδέεται αναμφίβολα με τη στρατηγική “κανονικοποίησης” του RN, αλλά και με την απογοήτευση που προκάλεσε η αριστερά υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια η μακρονισμός, και τις δυσκολίες της αριστεράς να παρέχει μια αξιόπιστη και συνεκτική αντιπολίτευση στον Μακρόν», δήλωσε ο Ματιέ Γκαρντάρ, δημοσκόπος στην Ipsos.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το RN θεωρείται ως ένα κόμμα που είναι, αν όχι ικανό, τουλάχιστον όχι λιγότερο ικανό από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς».

Μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV και τη La Tribune Dimanche που δημοσιεύτηκε το Σάββατο βρήκε επίσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα του RN θεωρείται πιο θετικό από αυτό της αριστεράς ή της συμμαχίας του Μακρόν.

Ωστόσο, βρήκε επίσης ότι το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι το πρόγραμμα του RN δεν είναι αξιόπιστο, σε σύγκριση με το 36% που είπε ότι είναι.

Η ακροδεξιά πολέμησε στις προεδρικές εκλογές του 2022 με πολιτικές που κοστολογήθηκαν ανεξάρτητα σε πάνω από 100 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του RN και υποψήφιος πρωθυπουργός, έχει μειώσει αυτές τις υποσχέσεις τις τελευταίες μέρες και είπε ότι θα διεξάγει πρώτα έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα σχέδια του RN στερούνται σοβαρών προτάσεων αύξησης των εσόδων.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είπε ότι τα σχέδια του RN ήταν «δημοσιονομικά ανεύθυνα. Τα δώρα κοστίζουν χρήματα. Τα χρήματα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι στο πρόγραμμα».

Οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούν να παρουσιαστούν ως το μόνο αξιόπιστο κόμμα της κυβέρνησης και τους αντιπάλους τους ως ανεύθυνους. Η εμπειρία του RN στην εξουσία εκτείνεται στη διοίκηση δύο μικρών πόλεων στο νότο της χώρας.

«Επτά χρόνια δουλειάς θα μπορούσαν να καταστραφούν από επτά ημέρες αποφάσεων... μην ενδώσετε στις σειρήνες του RN», είπε ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σε συγκέντρωση Γάλλων επιχειρηματιών την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης στοχεύσει τα οικονομικά διαπιστευτήρια της NFP, μιας ομάδας που περιλαμβάνει το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise, κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές.

Την Παρασκευή, η NFP παρουσίασε νέα σχέδια δαπανών αξίας 150 δισ. ευρώ για τα τρία χρόνια έως το 2027, χρηματοδοτούμενα κυρίως μέσω βαριών αυξήσεων φόρων στους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Το αριστερό μπλοκ είπε ότι τα σχέδια του δεν θα αυξήσουν το μέγεθος του ελλείμματος.

Ο Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, που ηγείται της εκστρατείας του Ensemble που περιλαμβάνει τρία κόμματα, είπε ότι τα σχέδια της αριστεράς ισοδυναμούν με «φορολογική καταιγίδα». Ο Μπλανσάρ είπε ότι οι φόροι θα μπορούσαν να είναι «σχεδόν κατασχετικοί στη φύση τους».

Αλλά η κυβέρνηση του Μακρόν, που προσφέρει συνέχεια, έχει αφήσει τον εαυτό της ανοιχτό σε επιθέσεις για τη δική της διαχείριση της οικονομίας, έχοντας επιβλέψει μια διόγκωση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 5,5% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το χρέος ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης πλήξει τη φήμη της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos αποτελεί προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους.

Το 32% είπε ότι αυτός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση τους για την ψήφο, σε σύγκριση με το 20% για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Το 30% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται περισσότερο το RN σε αυτό το ζήτημα, σε σύγκριση με το 29% για την NFP και μόλις το 16% για τη συμμαχία του Μακρόν.

Ο Γκαλάρντ είπε ότι τα ευρήματα ήταν «πραγματικά καταστροφικά για το προεδρικό κόμμα, το οποίο προφανώς δεν έχει καμία πραγματική δύναμη να προβάλλει».

Σε όρους εκλογικών προθέσεων για τον πρώτο γύρο, η Ipsos τοποθετεί το RN στο 35,5%, την NFP στο 29,5% και τους κεντρώους να υστερούν στο 19,5%, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πρόσφατες προβλέψεις για τις έδρες υποδηλώνουν ότι η Γαλλία οδεύει προς μια αναρμονισμένη βουλή με το RN ως το μεγαλύτερο κόμμα.

Πηγή: Le Monde