Διεθνή

Στην Κορέα ο Πενς μαζί με τον στόλο των ΗΠΑ - Δεν αποκλείει χτύπημα

Στην Κορέα ο Πενς μαζί με τον στόλο των ΗΠΑ - Δεν αποκλείει χτύπημα
Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα—τα USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και USS Nimitz—θα πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ.. O Τραμπ δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συζητούν τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών γυμνασίων, στα οποία θα πάρουν μέρος τα τρία αεροπλανοφόρα, με το Καρλ Βίνσον να αναμένεται να εισέλθει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως την 25η Απριλίου και τα άλλα δύο να αναμένονται στην περιοχή σύντομα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Χθες Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν μια αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Την Παρασκευή, το βορειοκορεάτικο επιτελείο απείλησε ότι θα καταστρέψει αμερικανικά πολεμικά που πλέουν κοντά στην κορεατική χερσόνησο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Το Καρλ Βίνσον, το οποίο συνοδεύουν πολλά ακόμη αμερικανικά πολεμικά, συμπεριλαμβανομένων αντιτορπιλικών, έλαβε διαταγή να πλεύσει προς την κορεατική χερσόνησο στις αρχές Απριλίου.

O Τραμπ δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι η «εποχή της στρατηγικής υπομονής» που επεδείκνυε η Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τέλος.

Η Νότια Κορέα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πενς σε τέσσερις ασιατικές χώρες, η οποία έχει στόχο να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και να υπενθυμίσει στους αντιπάλους της ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν στρέφει τα νώτα της στην όλο και πιο ανάστατη περιοχή αυτή το κόσμου.

Ο Πενς, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας (1950-’53), τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει ασφάλεια «με ειρηνικά μέσα, με μια διαπραγμάτευση. Αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την επίτευξη των στόχων και παραμένουμε στο πλευρό των Νοτιοκορεατών» κατά την επίσκεψή του στο χωριό Πανμουντζόν, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Ο Πενς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Freedom House, ένα κτίριο που απέχει μόνο μερικά μέτρα από τα «σύνορα της ελευθερίας», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε. Διαβεβαίωσε ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αντέχει σε «κάθε δοκιμασία» και παραμένει «πολύ ισχυρή».

«Υπήρξε μια περίοδος στρατηγικής υπομονής, αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε», επέμεινε.

«Το μήνυμα του λαού των ΗΠΑ είναι ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά η Αμερική επιδίωξε (...) να φθάσουμε στην ειρήνη και με τη χρήση ισχύος, και το μήνυμά μου σήμερα, ενώ βρίσκομαι μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, με τους θαρραλέους στρατιώτες της Νότιας Κορέας, είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο αμερικανός αντιπρόεδρο;.

«Ο λαός της Βόρειας Κορέας και ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να κάνουν λάθος όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε.

Ο Πενς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική» της Βόρειας Κορέας. «Αλλά όπως ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές, είτε η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή θα το κάνουμε εμείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επισκέπτεται ένα στρατόπεδο σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μετέβη σήμερα στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, στη νοτιοκορεάτικη πλευρά, μία ημέρα μετά την αποτυχία της πιο πρόσφατης δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός βορειοκορεάτικου πυραύλου, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε με ελικόπτερο στο στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται κατόπιν να πάει σε ένα χωριό στην παραμεθόριο, το Πανμουντζόν, όπου είχε υπογραφτεί η ανακωχή του 1953.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ και την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson και πολλών πλοίων συνοδείας, περιλαμβανομένων αντιτορπιλικών και καταδρομικών, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να «αντιμετωπίσει» το βορειοκορεάτικο «πρόβλημα» και να εμποδίσει την Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει μια μέρα έναν διηπειρωτικό πύραυλο ικανό να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς αποτελεί σαφώς αντίδραση στη χθεσινή εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που απέτυχε. Ο Μάικ Πενς τη χαρακτήρισε τη δοκιμή «πρόκληση» χθες, μιλώντας ενώπιον μερικών από τους 28.500 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

«Όλη η γκάμα των επιλογών είναι στη διάθεση του αμερικανού προέδρου, αν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει», επέμεινε χθες ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, χωρίς να αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.