Διεθνή

Αυστρία: Το επικίνδυνο στοίχημα του βιαστικού και φιλόδοξου Κουρτς

Αυστρία: Το επικίνδυνο στοίχημα του βιαστικού και φιλόδοξου Κουρτς
Μέσα σε λίγες ημέρες, πήρε τον έλεγχο της αυστριακής δεξιάς και προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές: στα 30 του χρόνια ο υπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να αρπάξει από τον Εμανουέλ Μακρόν τον τίτλο του νεώτερου ευρωπαίου ηγέτη, εκτός εάν ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της άκρας δεξιάς στην εξουσία.

Στις 7 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεγαλύτερό του κατά εννέα χρόνια, για την εκλογή του. Μία εβδομάδα μετά, βρέθηκε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) που από το 1945 μοιράζεται την εξουσία με τους σοσιαλδημοκράτες του SPO.

Το πρώην «παιδί θαύμα» (Wunderwuzzi) της αυστριακής πολιτικής εξελίχθηκε σε «Μεσσία», τουλάχιστον για το δικό του πολιτικό στρατόπεδο, σχολιάζει ειρωνικά το εβδομαδιαίο έντυπο Falter, που τον φιλοξενεί στο εξώφυλλό του σε βιβλική πόζα.

Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη στην αυστριακή κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, όχι μόνον μονοπωλεί την εξουσία στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά βάζει και το όνομά του στον τίτλο του εν όψει των βουλευτικών εκλογών:«Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-το Νέο Λαϊκό Κόμμα».