Διεθνή

Τα μηνύματα από τις ιταλικές δημοτικές εκλογές

Τα μηνύματα από τις ιταλικές δημοτικές εκλογές
Το μήνυμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών είναι σαφές: οι συμμαχίες ευνοούν την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες.

Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε σε μια μεγάλη πόλη. Στο Παλέρμο της Σικελίας υπερίσχυσε η κεντροαριστερά, η οποία επανεξέλεξε τον δήμαρχό της από τον πρώτο γύρο. Στην Γένοβα θα αναμετρηθούν σε δύο εβδομάδες ο υποψήφιος της συντηρητικής και της προοδευτικής συμμαχίας. Στην Πάρμα εξασφάλισε μικρό προβάδισμα ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, o οποίος έχει διαγραφεί από τα Πέντε Αστέρια.
 
Πρέπει να ληφθεί υπόψη βέβαια ένα βασικής σημασίας στοιχείο: οι δημοτικές εκλογές επιτρέπουν την δημιουργία συμμαχιών και για τις μεγάλες πόλεις στις οποίες κανένας υποψήφιος δεν ξεπερνά το 40% προβλέπεται δεύτερος γύρος. Στις βουλευτικές εκλογές (εκτός και αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος) θα ισχύσει η απλή αναλογική που σίγουρα δεν ενθαρρύνει την προοπτική των συμμαχιών, εκτός και αν υπάρξουν συμφωνίες για τεράστια, πολυκομματικά και ετερογενή ψηφοδέλτια.
 
Είναι αναμφισβήτητο πάντως ότι ο Γκρίλο χθες υπέστη μια σημαντική ήττα έστω και αν η συνολική συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 60% και αν είχαν δικαίωμα ψήφου μόνον εννέα εκατομμύρια Ιταλοί. Οι «πεντάστεροι» πληρώνουν, πιθανότατα, την προβληματική διαχείριση της δημάρχου τους στην Ρώμη Βιρτζίνια Ράτζι όπως και την χρόνια δυσκολία τους να βρουν στελέχη ικανά να πείσουν σε τοπικό επίπεδο.