Διεθνή

Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου στην Αλεξάνδρεια

Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου στην Αλεξάνδρεια
Μεγάλη είναι η σημασία που αποδίδουν στην πρόταση της Αιγυπτίας υπουργού Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ, για συνάντηση Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, τόσο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουΐκ, που συναντήθηκαν απόψε στην Λευκωσία

Οι δυο τους αντήλλαξαν απόψεις για το πώς το σχέδιο αυτό της Αιγύπτου και «προσωπική επιθυμία του Προέδρου Σισι» όπως τόνισε ο Πατριάρχης, που επιχειρεί να αναδείξει το ελληνικό μεγαλείο της Αλεξάνδρειας και την προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Χώρα του Νείλου, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Να σημειωθεί ότι η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράν συγκαλεί τις επόμενες ημέρες σύσκεψη με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και παροικιακούς φορείς, έτσι ώστε να προωθήσει το όλο πρόγραμμα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών να στηρίξει η Ελλάδα την προσπάθεια της Αιγύπτου, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πιθανόν το μήνα Νοέμβριο, ενδεχομένως τις ίδιες ημέρες που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία η 5η κατά σειρά τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών, Ελλάδος – Αιγύπτου - Κύπρου. Για το θέμα ενημέρωσε η κ. Μάκραμ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννη Σιόκα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη, ο Τέρενς Κουϊκ δήλωσε: «Αυτή η έκτακτη συνάντησή μου με τον Μακαριότατο ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Ανεξάρτητα με την ενημέρωση που είχα τηλεφωνικά από την ίδια την ομόλογό μου κα Ναμπίλα Μακράν, για εκδηλώσεις που θέλει να κάνει η Αίγυπτος με επιθυμία του Προέδρου της για να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως το σημαντικότερο κέντρο του Ελληνισμού στη Μεσόγειο, ο Μακαριότατος είχε την καλοσύνη να μου μεταφέρει και άλλες πολύ σημαντικές πληροφορίες για το όλο εγχείρημα που σχεδιάζει η Αιγυπτιακή πλευρά, με βάση τις πληροφορίες όλου του σχεδιασμού που του έδωσε σε συνάντησή τους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προσωπικά η ίδια η καλή μου συνάδελφος Ναμπίλα Μακράν. Σαφέστατα, είναι μία δράση πολύ θετική για τον Ελληνισμό, αλλά και για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου.

Κάποιες λεπτομέρειες έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη και της Αιγυπτίας Υπουργού, αλλά -όπως αντιλαμβάνεστε- από τη δική μας την πλευρά προηγείται η ενημέρωση που οφείλω να κάνω στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, διότι εδώ δεν μιλάμε για κάτι απλό, αλλά για ένα σχέδιο σύνθετο και μεγαλεπήβολο, που εάν προετοιμαστεί σωστά μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα».

πηγη:ΑΠΕ