Διεθνή

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης με νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης με νέο ηλεκτρονικό σύστημα
Το ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και θα καταγράφει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

Το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) θα καταχωρεί τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών, όπως όνομα, ταξιδιωτικό έγγραφο, δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνα προσώπου, ημερομηνία και σημείο εσόδου, εξόδου ή άρνησης εισόδου στο χώρο Σένγκεν. Το σύστημα θα ισχύει τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ όσο και για αυτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Θα αφορά τους ταξιδιώτες που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί για σύντομη διαμονή έως 90 ημερών.

Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τον έλεγχο της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου διαστήματος παραμονής στην ΕΕ: 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο διάρκειας 180 ημερών.

Το σύστημα θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων και θα επιταχύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανίχνευση των παραβατών και των περιπτώσεων απάτης.

Αποθήκευση δεδομένων

Τα δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται για τρία έτη ενώ στις περιπτώσεις των ατόμων που παρατείνουν τη διαμονή τους πέραν των 90 ημερών θα αποθηκεύονται για πέντε έτη
Τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Πρόσβαση στα δεδομένα

Το νέο σύστημα θα καταχωρεί διάφορα δεδομένα και πληροφορίες στα οποία θα έχουν πρόσβαση τα σημεία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Στόχος είναι η πρόληψη της παράνομης εισόδου ατόμων και η παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής αυτών στους οποίους εγκρίθηκε η είσοδος.

Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμες στις αρχές των συνόρων και των αρχών έκδοσης βίζας.
Πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει και η Europol.
Οι εθνικές αρχές ασύλου δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμμετέχουν στο σύστημα εισόδου/εξόδου

Η διαχείριση του νέου συστήματος θα γίνει από τα κράτη μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν. Στο σύστημα θα συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν αλλά πληρούν τα εξής κριτήρια:

έχει ολοκληρωθεί για αυτά η αξιολόγηση Σένγκεν και
τους έχει χορηγηθεί παθητική πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (Visa Information System)

Δήλωση του εισηγητή

Ο εισηγητής Agustin Diaz de Mera (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε τα εξής: «Το σύστημα εισόδου / εξόδου θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διέλευση των συνόρων και θα βοηθήσει να εντοπιστούν οι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που κρύβονται πίσω από μια ψεύτικη ταυτότητα».

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με τα κράτη μέλη της ΕΕ, εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 50 αποχές, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μη Ευρωπαίων πολιτών που εισέρχονται στις χώρες της ζώνης Σένγκεν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δημιούργησαν την ανάγκη για ανανέωση των κανόνων που αφορούν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου:

see1.jpg

-Καταχωρεί πληροφορίες κατά την είσοδο, την έξοδο ή την άρνηση εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών, τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα όσο και για εκείνους που δεν χρειάζονται, που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

-Κάνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα ταχύτερους και πιο αυστηρούς, καθώς αντικαθιστά τη σφράγιση διαβατηρίων με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα , που αποθηκεύει τα δεδομένα των ταξιδιωτών, διευκολύνει την ταχεία διέλευση των ταξιδιωτών και καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους.

-Συμβάλει στον έλεγχο τήρησης της συγκεκριμένης διάρκειας διαμονής στη ζώνη Σένγκεν (90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών).

«Με αυτό το νέο σύστημα θα μπορούμε να αποφύγουμε επιθέσεις όπως αυτή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου αποδείχτηκε ότι ο τρομοκράτης είχε χρησιμοποιήσει 15 διαφορετικές ταυτότητες», λέει ο εισηγητής της έκθεσης Agustín Díaz De Mera García Consuegra (ΕΛΚ, Ισπανία).