Διεθνή

Οπλοκατοχή: Το ζήτημα που διχάζει τις ΗΠΑ- Αλλαγή πολιτικής ζητούν οι αστέρες του Χόλιγουντ

Οπλοκατοχή: Το ζήτημα που διχάζει τις ΗΠΑ- Αλλαγή πολιτικής ζητούν οι αστέρες του Χόλιγουντ
Η αιματηρή επίθεση του 19χρονου μακελάρη στο σχολείο της Φλόριντα φέρνει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα περιστατικό πυροβολισμών που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες των τελευταίων χρόνων.

Η αιματηρή επίθεση του 19χρονου μακελάρη στο σχολείο της Φλόριντα φέρνει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα περιστατικό πυροβολισμών που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες των τελευταίων χρόνων.

Η κοινωνία των ΗΠΑ φαίνεται να είναι βαθιά διχασμένη στο ζήτημα της οπλοκατοχής. Το επιχείρημα της μιας πλευράς στηρίζεται στην ανάγκη θέσπισης περισσότερων νόμων για την οπλοκατοχή, ώστε να μπει ένα τέλος στον κύκλο αιματηρών επεισοδίων. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της χρήσης όπλων με το επιχείρημα ότι οι κακοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν άσχημα πράγματα, ανεξαρτήτως των νόμων που θα ισχύουν για την οπλοκατοχή.

Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή

Το 1971 υιοθετήθηκε η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689. Εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος. Το αντίστοιχο εδάφιο έχει ως εξής: A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed (ελληνιστί Μια εύρυθμη πολιτοφυλακή όντας απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν και να φέρουν όπλα δεν παραβιάζεται).

Η νομοθεσία ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία.Η Φλόριντα έχει εκδώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενεργές άδειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,6% του πληθυσμού της πολιτείας των 19,1 εκατομμυρίων. Η Φλόριντα ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που το 1987 ζήτησαν έγκριση των αιτήσεων για άδεια κρυφής οπλοφορίας κάθε αιτούντος που πληροί ορισμένα κριτήρια (όπως π.χ. καθαρό ποινικό μητρώο), σε αντίθεση με την τακτική της ανάθεσης στην τοπική αστυνομία της δυνατότητας να αποφασίζει για το ποιος μπορεί να οπλοφορεί.

Τί «λένε» οι αριθμοί

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (42%) παραδέχονται ότι είτε κατέχουν οι ίδιοι όπλο είτε ζουν σε σπίτι στο οποίο υπάρχουν όπλα, ενώ έξι στους δέκα λένε πως δεν υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Τα δύο τρίτα των κατόχων όπλων, έχουν περισσότερα από ένα στο σπίτι τους, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς λένε ότι δύσκολα μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να διαθέτουν όπλο.

Ένα ποσοστό 74% των κατόχων όπλων περιέγραψε το δικαίωμα της κατοχής όπλου ως «βασικό για το προσωπικό τους αίσθημα ελευθερίας». Μόλις ένας στους τρεις από εκείνους που δεν έχουν όπλο συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Οι ΗΠΑ θεωρείται πως είναι η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 270 εκατ. όπλα.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 89 όπλα αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την Υεμένη, που έρχεται στη δεύτερη θέση με 55 όπλα για κάθε 100 πολίτες, ή την Ελβετία, που είναι τρίτη με 46 όπλα για κάθε 100 άτομα.

«Τί λένε οι αστέρες του Χόλιγουντ»

Μετά το χθεσινό μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα, ένα από τα χειρότερα που έχουν διαπραχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές τους» είναι στις οικογένειες των θυμάτων.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι στέλνει «προσευχές και συλλυπητήρια» στους συγγενείς των 17 νεκρών, όμως για πολλούς αυτό δεν είναι αρκετό.

Πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ ενώνουν τη φωνή τους ζητώντας «πολιτικές και αλλαγή» στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μπανκς, γνωστή για τη συμμετοχή της στην ταινία “Hunger Games”, στην ανάρτησή της στο Twitter μετά το μακελειό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα χρησιμοποίησε τα hashtag #πολιτικές_και_αλλαγή αλλά και #έλεγχος_όπλων.

Ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο τόνισε, επίσης στο Twitter, ότι οι προσευχές «χωρίς τις προσήκουσες ενέργειες» δεν προσφέρουν «τίποτα». «Οι προσευχές χωρίς τις προσήκουσες ενέργειες είναι τα σιωπηλά ψέματα που λέμε, τα οποία δεν ακούει κανένας Θεός και δεν σημαίνουν τίποτα».

Μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας, όταν 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ένοπλο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι "δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων".

Όμως ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει ποτέ η νομοθεσία περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η Κιμ Καρντάσιαν συμφωνεί ότι οι προσευχές δεν αρκούν. Θέλει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύσουν τους Αμερικανούς από την παράλογη βία των όπλων». «Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στους δασκάλους μας να τους προσφέρουμε ασφάλεια όταν βρίσκονται στο σχολείο», τόνισε.

«Μακελειό στο σχολείο του Πάρκλαντ: AR-15

Μακελειό σε εκκλησία του Τέξας: AR-15

Μακελειό στο Λας Βέγκας: AR-15

Μακελειό σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο: AR-15

Μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ: AR-15

Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τουφέκια εφόδου. Σκοτώνουν τα παιδιά μας», έγραψε κάποιος στο Twitter, μια ανάρτηση που έχει γίνει viral.

«Αν μπορούμε να κατηγορούμε τους διακινητές ναρκωτικών για το πρόβλημα των ναρκωτικών, τότε μπορούμε να κατηγορούμε την @NRA για το πρόβλημα των μαζικών πυροβολισμών», κατήγγειλε η Πατρίσια Αρκέτ.