Διεθνή

Τουρκία: Έφηβος ένοχος για... ένα φιλί- Το βίντεο με την τρυφερή στιγμή τον στέλνει φυλακή

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση από την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία ένα 16χρονο αγόρι καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλακή επειδή φίλησε την 13χρονη φίλη του.

Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό στους δασκάλους, όταν "τσάκωσαν" μαθητές να μοιράζονται μεταξύ τους βίντεο που φαίνεται η τρυφερή αυτή στιγμή.

Το δικαστήριο έκρινε τον 16χρονο ένοχο, βασίζοντας την απόφαση του στο νόμο που απαγορεύει την σεξουαλική συμπεριφορά με παιδιά κάτω των 15 ετών. Το εν λόγω βίντεο - που κυκλοφορούσε ανάμεσα στους μαθητές- χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του 16χρονου.

Πέρα από τον 16χρονο, κατηγορήθηκαν ακόμη πέντε παιδια ηλικίας 13 ως 16 ετών. Πρόκειται για το παιδί που τράβηξε το βίντεο αλλά και όσων το μοιράστηκαν και αυτό γιατί συνέβαλαν στη δημιουργία άσεμνων εικόνων και στην εξάπλωσή τους. Ωστόσο, όλοι αθωώθηκαν.

Ο δικηγόρος του 16χρονου δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία και αρνήθηκε να μοιραστεί τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς αφορά τους ανηλίκους. Το αγόρι παραμένει ελεύθερο σε εκκρεμότητα.

«Είμαι έκπληκτος για την πορεία των γεγονότων που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο», είπε η κα Aydin, δικηγόρος ενός εκ των αθωωθέντων παιδιών. "Εάν η ετυμηγορία γίνει δεκτή, θα πάει στη φυλακή για 4,5 χρόνια. Θα είχε ποινικό μητρώο, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος, δικηγόρος, εισαγγελέας κλπ. Θα έπρεπε να είναι τόσο βαρύ; Είναι αμφισβητήσιμο. "

Η καθημερινή εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι τα παιδιά συναντήθηκαν στην αυλή του σχολείου, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν.

Ένας δάσκαλος που βρήκε τα άλλα παιδιά να μοιράζονται το βίντεο παρέπεμψε την υπόθεση στην σχολική αστυνομία, η οποία την έφερε ενώπιον εισαγγελέων. Η σχολική αστυνομία είναι μια σχετικά νέος θεσμός στην Τουρκία, και εφαρμόστηκε για λόγους προστασίας των παιδιών, ιδίως για την αντιμετώπιση της εμπορίας ναρκωτικών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των σχολικών λεωφορείων.

Οι εθνικιστές νομοθέτες ζήτησαν την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής στην Τουρκία μετά την εμφάνιση περιπτώσεων μικρών παιδιών που έχουν κακοποιηθεί ή και δολοφονηθεί πριν από αρκετούς μήνες.

Με πληροφορίες από nytimes.com