Διεθνή

Στην Αίγυπτο ο Τσίπρας για την Σύνοδο Ε.Ε. – Αραβικών χωρών – Η ατζέντα της Συνόδου

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Για την Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ - ελ - Σέιχ της Αιγύπτου, αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αφορμή για τη διοργάνωση της Συνόδου ήταν η πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων ευρωπαικών χωρών να εξευρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Σύνοδο θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της περιοχής, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις.

Θα τονίσει πως χρειάζεται μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Παράλληλα, θα αναφέρει πως η Ελλάδα, έχει αποφασίσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου. Η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών.

Άλλωστε, τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα φιλοξενήθηκαν τρεις Ευρω - Αραβικές Διασκέψεις, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο.

Θα αναφερθεί στην σημασία αυτών των ευρωΑραβικών Διασκέψεων, όπου εντατικοποιήθηκε η τριμερής συνεργασία μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο, ενώ εγκαινιάστηκε και η τριμερής συνεργασία με την Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανο.

Επίσης, αναδείχθηκε η σημασία που έχει η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαικής πολιτικής για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Παράλληλα, σε μια εποχή που ενισχύονται στη Δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία και ο διχαστικός λόγος, η Ελλάδα προωθεί την διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι, της Παλαιστίνης κ. Αμπάς, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Χαρίρι και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμπούλ Χέιτ.