Διεθνή

Με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησε και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» (video)

Με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησε και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» (video)
Με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ απέπλευσε από την Τουρκία το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Άγκυρας Yavuz (Γιαβούζ).

Έξω από την Κωνσταντινούπολη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ και του γενικού διευθυντή της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν έγινε η τελετή απόπλου του Yavuz από το λιμάνι Dilovasi.

Σύμφωνα με τον Μπιλγκίν, το σκάφος θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, στις αρχές Ιουλίου. «Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο, με το όνομα «Φατίχ» αυτή τη στιγμή επιχειρεί σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου.

{https://twitter.com/cttslar/status/1141356633202839556}

«Μετά τον προσδιορισμό της τοποθεσίας, το γεωτρύπανο Yavuz θα ξεκινήσει γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου. Περίπου ένα χιλιόμετρο σε βάθους νερού, και τρεις χιλιάδες μέτρα από τον βυθό και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα μετακινηθεί στη δεύτερη θέση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΟ Melih Han Bilgin κατά τη διάρκεια της καθέλκυσης του γεωτρύπανου.

«Tο Yavuz στα ανατολικά της Κύπρου και το Fatih θα συνεχίσει να εργάζεται στα δυτικά», είπε, τονίζοντας πως έχουμε μπροστά μας ένα επιχειρηματικό σχέδιο 5 ετών.

Αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης του Πορθητή που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε «Δεν έχουμε λάβει κάποια πληροφορία μέχρι στιγμής και οι αρμόδιες αρχές του κράτους μας παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, εκτελούμε το καθήκον μας χωρίς να ασχοληθούμε με κανένα άλλο θέμα, επομένως το προσωπικό θα είναι άνετο, θα διεκπεραιώσουμε αυτό το καθήκον χωρίς να επηρεαστούμε από τίποτα».