Διεθνή

Συμφωνία Συρίας - Κούρδων: Ανατροπή στις συμμαχίες της σύρραξης - Εγκλήματα πολέμου οι εκτελέσεις αμάχων από Τούρκους

Συμφωνία Συρίας - Κούρδων: Ανατροπή στις συμμαχίες της σύρραξης - Εγκλήματα πολέμου οι εκτελέσεις αμάχων από Τούρκους
Διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας δείχνουν βίντεο που δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκτοπιστεί πάνω από 100.000 άνθρωποι. Την ίδια ώρα εξαιρετικά σκληρά καρέ αποτυπώνουν βιαιοπραγίες  και βαναυσότητα εκ μέρους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος.

Καρέ που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ενόπλους να πυροβολούν αιχμαλώτους  και άοπλους άνδρες ενώ φωνάζουν χαρακτηριστικά στους συντρόφους τους, να τραβούν σε βίντεο την εκτέλεση.

Άλλα βίντεο που έχουν διαρρεύσει καταγράφουν βιαιοπραγίες εναντίον αιχμαλώτων γυναικών με χαρακτηριστικότερο όλων το στιγμιότυπο στο οποίο γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα και με κλειστά τα μάτια, δέχεται μαζί με άλλους αιχμαλώτους βίαια χτυπήματα και κλωτσιές από Τούρκο στρατιώτη.

Άλλα σύντομα βίντεο καταγράφουν νεαρούς Κούρδους μαχητές στα χέρια του τουρκικού στρατού, πεσμένους στο έδαφος με Τούρκους στρατιώτες να στέκονται από πάνω τους φωνασκώντας.

Αλλάζει τα δεδομένα της τουρκικής εισβολής στη Συρία η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ, προβλέπει συνεργασία του συριακού τακτικού στρατού με τις πολιτοφυλακές των Κούρδων μπροστά στον κοινό κίνδυνο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Πρόκειται φυσικά για ένα συμβιβασμό από την πλευρά των Κούρδων οι οποίοι παραδοσιακά δεν είχαν καλές σχέσεις με τη Δαμασκό και ιδιαίτερα το καθεστώς Ασαντ το οποίο τους καταπίεζε.

Με το χρόνο όμως να πιέζει, τους Τούρκους να προελαύνουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος και τους Αμερικανούς να σφυρίζουν αδιάφορα ήταν μάλλον ήταν μία επιβεβλημένη, από την πραγματικότητα, κίνηση.

Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κομπάνι μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Νωρίτερα σήμερα, συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή να αναπτύξει στρατεύματα στον τομέα ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο βουλευτής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, έκανε το σχόλιο αυτό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα εναπομείναντα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία λόγω της επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εκεί.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον

Είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις του Ασάντ στηρίζονται από τη Ρωσία η οποία καθ' όλη τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου είχε πάρει το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ερντογάν. Με όλη τη διεθνή κοινότητα να τον πιέζει να σταματήσει την επιχείρηση, θα δοκιμάσει να τα βάλει και με τον τακτικό συριακό στρατό ρισκάροντας και τις καλές του σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ή θα αναδιπλωθεί περιορίζοντας την προέλαση του στρατού του (και γλιτώνοντας απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό);

Σε επίπεδο ρητορικής, ο Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει και να φτάσει ακόμα και σε σημεία 120 χιλιόμετρα μακριά από το συροτουρκικά σύντομα.

Επί του πρακτέου, θα είναι δύσκολο να το κάνει έστω και αν η αποχώρηση των Αμερικανών θεωρητικά διευκολύνει τα σχέδιά του. Την Κυριακή πάντως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, οι δύο ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης τόνισαν ότι η τουρκική εισβολή θα πρέπει να σταματήσει. Η Μέρκελ μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Πιέζει η Γαλλία

Για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», προστίθεται. Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.

«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών» του ΙΚ. «Υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της [γαλλικής] εθνικής επικράτειας», κατά το δελτίο Τύπου του Ελιζέ.

Προβληματισμός στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα και στις ΗΠΑ, η πολιτική πίεση αυξάνεται καθώς ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων κάνουν λόγο για "άδειασμα" των Κούρδων από την κυβέρνηση Τραμπ, κίνηση η οποία θα πρέπει να "διορθωθεί" με κάποιον τρόπο.

Τέλος, υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι η απειλή της ευρωπαϊκής ένωσης για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, ενδεχόμενο που θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής (17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες).

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ