Διεθνή

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εισέλθει 10 χιλιόμετρα στη Συρία - «Ειλικρινής» ο Τραμπ

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εισέλθει 10 χιλιόμετρα στη Συρία - «Ειλικρινής» ο Τραμπ
Συνέντευξη στο τουρκικό TRT έδωσε το βράδυ της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου  άσκησε για μια ακόμα φορά σφοδρή κριτική στη Δύση, ενώ αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία και στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.  

Όσον αφορά την επιχείρηση, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του έχουν ήδη συστήσει μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός των συνόρων της Συρίας.

Το όνομα «Πηγή Ειρήνης» το εμπνεύστηκε με το επιτελείο του λόγω των δεκάδων πηγών που βρίσκονται περιμετρικά στην περιοχή της Συρίας όπου επιχειρούν.

«Μια ζώνη ασφαλείας χωρίς πτήσεις δεν είναι προς συζήτηση για την τουρκική παρουσία στη Συρία» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Θα βρισκόμαστε τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας από το Ταλ Αμπιάντ ως την πόλη Τζαραμπούς, πράγμα που θα διευκολύνει την παρέμβασή μας έναντι πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών από το YPG (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – Κούρδοι)».

Η σχέση Ερντογάν - Τραμπ

Αναφορικά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ο Αμερικανός ηγέτης είναι «ειλικρινής» στις συζητήσεις μαζί του.

«Ενήργησε όσο πιο έντιμα μπορούσε ως τώρα στην προσωπική μας σχέση. Θα επισκεφτώ τις ΗΠΑ τώρα που υπάρχει θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες (13/11)».

«Αδέλφια μας οι Κούρδοι» 

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Κούρδους, είναι αδερφοί μας. Το πρόβλημα είναι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας για τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως οι τουρκικές δυνάμεις παρακολουθούν και τις θέσεις των Τζιχαντιστών του ISIS και γνωρίζουν τις θέσεις όπου βρίσκονται φυλακισμένοι.

«Θα επιδιώξουμε ενεργά την δίωξή τους». Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει συζήτηση για το κατά πόσο η Τουρκία με την επιχείρηση και την εκδίωξη των Κούρδων ανοίγει τον δρόμο για την επανασυσπείρωση του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται και έχει εκδοθεί σε βάρος του «κόκκινη ειδοποίηση της Interpol», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.