Διεθνή

Χάος σε Λίβανο και Συρία με 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες: Με «text message» ανατίναξαν βομβητές της Χεζμπολάχ

Χάος σε Λίβανο και Συρία με 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες: Με «text message» ανατίναξαν βομβητές της Χεζμπολάχ Φωτογραφία: ΕPA/WAEL HAMZEH
Τα σενάρια της ασύλληπτης επίθεσης με την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων βομβητών σε μέλη της Χεζμπολάχ. Όλα δείχνουν Μοσάντ.

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις σε εκατοντάδες βομβιστές μαχητών της Χεζμπολάχ την Τρίτη στον Λίβανο και τη Συρία κλιμακώνει επικίνδυνα την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση ανατολή, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι επίσημες αρχές του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ για συντονισμένη επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο σε 9 άτομα στον Λίβανο. Την ίδια ώρα οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.800 στον Λίβανο και σε 14 στη Συρία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει τη βάση του στη Βρετανία. Η Χεζμπολάχ απειλεί: Θεωρούμε τον εχθρό Ισραήλ απόλυτα υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επιθετικότητα» και ορκίζονται για αντίποινα.

Επιχείρηση της Μοσάντ;

Το Ισραήλ μπορεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο, η έκτακτη, συντονισμένη επίθεση στη Χεζμπολάχ, είναι σχεδόν σίγουρα μια επιχείρηση της Μοσάντ, σχολιάζουν οι αναλυτές. Εξάλλου η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εμπλέκεται στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ επί δεκαετίες τώρα. Ωστόσο αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της αυτό αυτόματα σημαίνει μία τραγική κλιμάκωση.

Οι συντονισμένες εκρήξεις καταδεικνύουν μια αδίστακτη και αδιάκριτη επιθυμία να στοχοποιηθεί η Χεζμπολάχ. Η ομάδα χρησιμοποιούσε βομβητές ως εναλλακτική λύση στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ.

{https://twitter.com/tweet4Anna_NAFO/status/1836069517278970106}

Πώς ενεργοποιήθηκαν οι βομβητές

Δεν είναι σαφές πως έγινε αυτή η μαζική επίθεση στους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ ωστόσο υπάρχουν αρκετές εικασίες. Οι αρχικές αναφορές είπαν ότι οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης. Ο Elijah J. Magnier, ειδικός πολεμικός αναλυτής, είναι σίγουρος ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισραήλ.

«Ξέρω τώρα πώς το Ισραήλ τοποθέτησε τα εκρηκτικά, πώς τα ενεργοποίησε (πολλά δεν εξερράγησαν) και πώς έφτιαξε ένα σύστημα για να πυροδοτήσει την έκρηξη με ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Όλα αυτά είναι πλέον ξεκάθαρα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πληροφοριών» έγραψε. Χαρακτήρισε την κίνηση δε, «τετραπέρατη» .

{https://twitter.com/ejmalrai/status/1836099457571500043}

Ο Yossi Melman, συν-συγγραφέας του «Spies Against Armageddon» μεταξύ άλλων βιβλίων για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, είπε πως από ότι φαίνεται η προμήθεια των βομβητών ήταν πρόσφατη.

«Γνωρίζουμε ότι η Μοσάντ είναι σε θέση να διεισδύσει και στη Χεζμπολάχ» ωστόσο αμφισβήτησε τη στρατηγική της επίθεσης. Σχολίασε πως «ενισχύει την πιθανότητα κλιμάκωσης της συνοριακής κρίσης σε πόλεμο» και τόνισε πως αυτή είναι περισσότερο μία «ένδειξη πανικού». Διευκρίνισε πως κατά την άποψή του η επίθεση έδειξε πως ήταν μία «εξαιρετική ικανότητα να χτυπήσει την καρδιά της Χεζμπολάχ, όμως δεν ήταν ούτε πολύ στοχευμένη και ούτε θα άλλαζε την ευρύτερη στρατηγική εικόνα επί τόπου. «Δεν βλέπω καμία πρόοδο σε αυτό», κατέληξε.

Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet, υπήρχε σχέδιο να δολοφονηθεί πρώην αξιωματούχος ασφαλείας του Ισραήλ, πυροδοτώντας εξ αποστάσεως εκρηκτικό μηχανισμό από τον Λίβανο. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η μαζική έκρηξη της επίθεσης ήταν μια απάντηση από πλευράς Ισραήλ, «ό,τι μπορείτε να κάνετε, μπορούμε να κάνουμε καλύτερα».

{https://twitter.com/atanimaciones/status/1836126478746128697}

Δύο ωστόσο φαίνεται πως είναι τα πιο πιθανά σενάρια: είτε υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, που προκάλεσε υπερθέρμανση και στη συνέχεια έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών. Είτε πάλι το Ισραήλ να οργάνωσε την επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας». Σε εκείνο το στάδιο εικάζεται ότι οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτή πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προηγούμενες απόπειρες

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ θα εμπλακεί σε μια δολοφονία ή άλλη θεαματική επίθεση ε την κατάσταση να αποτυγχάνει ή να μην εξελίσσεται όπως θα ήθελε. Πριν από τον Ιανουάριο του 1996 είχε χρησιμοποιηθεί ένα παραβιασμένο κινητό τηλέφωνο για να ανατινάξει τον Yahya Ayyash, τότε επικεφαλής κατασκευαστή βομβών της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας.

Ο Ayyash, γνωστός ως «Ο μηχανικός», θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εισαγωγή της στρατηγικής των επιθέσεων αυτοκτονίας σε ισραηλινά επιβατικά λεωφορεία αλλά η δολοφονία του προκάλεσε νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία.

Ο Khaled Meshal, ένας άλλος ηγέτης της Χαμάς, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 1997 στην Ιορδανία. Στον Meshal, τότε πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, είχαν κάνει ένεση με δηλητήριο υπό τις διαταγές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκείνος επέζησε και μερικοί από τους υπεύθυνους Ισραηλινούς πράκτορες συνελήφθησαν – κάτι που ώθησε τον βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν να διακόψει μια ειρηνευτική συμφωνία και να απειλήσει να κρεμάσει τους συνωμότες, εκτός αν παρασχεθεί αντίδοτο. Το Ισραήλ αναγκάστηκε να το κάνει.

{https://twitter.com/OdnaldaW2/status/1836126459871609239}

Πέντε ώρες μετά την άφιξή του στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο του 2010, ο Mahmoud al-Mabhouh, ηγέτης της Χαμάς, υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων, σκοτώθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του από μια ομάδα 11 δολοφόνων που χρησιμοποίησαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια για να κρύψουν την ταυτότητά του.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία, ορισμένες πτυχές της οποίας φαίνονται σε πλάνα CCTV που δημοσίευσαν οι αρχές του Ντουμπάι. Κάποιοι από τους πράκτορες άλλαξαν τις μεταμφιέσεις τους σε μια επιχείρηση που, παρ' όλη την πολυπλοκότητά της, αποκαλύφθηκε.
Από τις τελευταίες απώλειες ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, που σκοτώθηκε από «βλήμα μικρής εμβέλειας» στην Τεχεράνη τον Αύγουστο, πυροδοτώντας νέα κλιμάκωση.

Πώς έγινε η μαζική επίθεση της Τρίτης

Σχεδόν στις 3:30 το μεσημέρι τοπική ώρα, οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας άρχισαν να θερμαίνονται και να εκρήγνυνται στις τσέπες και στα χέρια των κατόχων τους αδιακρίτως. Ειδικά όσοι βρίσκονταν στα προάστια της Βηρυτού και στην επαρχία Beqaa, στον ανατολικό Λίβανο εκεί όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ. Το ίδιος συνέβη και στη Δαμασκό, όπου αρκετά μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις επίσημες αρχές του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

 {https://twitter.com/MyLordBebo/status/1836033821050822718}

Καμία δική μας εμπλοκή, λένε οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Axios, δήλωσαν πως το Ισραήλ δεν είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για την επίθεση αυτή. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμα επίσημα ωστόσο ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη.

Οι ΗΠΑ «δεν γνώριζαν για αυτή την επιχείρηση και δεν έχουν καμία εμπλοκή» έσπευσαν να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ακόμα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη στον Λίβανο ενώ απέφυγε μνα επιβεβαιώσει ότι πίσω από τ συντονισμένη επίθεση κρύβεται το Ισραήλ.

Αυτή η επιχείρηση όμως κατάφερε να κλείσει ένα σημαντικό μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ και του συστήματος ελέγχου της.
Από την πλευρά τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή η επίθεση θα σημάνει μία ισχυρή κλιμάκωση στα βόρεια της χώρας και οι IDF βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για αντίποινα.

{https://twitter.com/MyLordBebo/status/1836039320056086764}

Αποπροσανατολισμός ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, η επιχείρηση είχε πάρει το «πράσινο φως» πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις μονάδες ασφαλείας της χώρας και ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, όπως είπε πηγή που γνωρίζει.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ να αναβαθμίσει τους στόχους του πολέμου προκειμένου να συμπεριλάβει την ασφαλή επιστροφή των εκπατρισμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους στα σύνορα με τον Λίβανο.

Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα αποσπούσε τη προσοχή από τη Γάζα στο μέτωπο με τον Λίβανο, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε την επιχείρηση προκειμένου να μεταφέρει τις μάχες του εναντίον της Χεζμπολάχ σε νέα φάση, ενώ προσπαθούσε να μην υπάρξει κλιμάκωση στο επίπεδο ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Η ισραηλινή επιχείρηση είχε στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της Χεζμπολάχ και να δημιουργήσει το αίσθημα στις τάξεις της πολιτοφυλακής ότι είναι πλήρως «διάτρητη» από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν πριν από την επιχείρηση ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα απαντούσε με μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, καταλήγει η πηγή.

{https://twitter.com/MyLordBebo/status/1836045046061093299}

{https://twitter.com/SkyNews/status/1836101607223623944}