Διεθνή

Ο Banksy «ξαναχτύπησε» λίγο πριν τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία

Ο Banksy «ξαναχτύπησε» λίγο πριν τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία
Το νέο έργο του Banksy είναι ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο για το τεράστιο πρόβλημα της αστεγίας στη Μεγάλη Βρετανία κι έρχεται σε χρονική απόσταση αναπνοής από τις αυριανές εκλογές στη χώρα.

«Ο Θεός να ευλογεί το Μπέρμιγχαμ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ο Banksy για να μιλήσει για το νέο του έργο. Μες στην καρδιά των γιορτών η τελευταία τοιχογραφία του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας διαδίδεται αστραπιαία στο Διαδίκτυο.

Αυτή τη φορά, o πιο επιδραστικός καλλιτέχνης δρόμου παγκοσμίως ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα νέο «εορταστικό» γκράφιτι και βίντεο από το Μπέρμιγχαμ, σχόλιο για το πρόβλημα των αστέγων που έχει χτυπήσει ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Βρετανία. Η τοιχογραφία συνοδεύεται από ένα βίντεο, με ήρωα έναν φερόμενο ως άστεγο και με προφανώς κυνική μουσική υπόκρουση το τραγούδι “I’ll Be Home for Christmas” («Θα είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα»)

Στο νέο του έργο απεικονίζονται ακόμα δυο ταράνδοι να «σέρνουν» ένα παγκάκι στο οποίο έχει ξαπλώσει ο Ράιαν, όπως ονομάζει τον πρωταγωνιστή του ο Banksy, δίπλα στις σακούλες με όλα τα υπάρχοντά του.

Το σκηνικό παραπέμπει στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη με αναφορά στους ανθρώπους που δοκιμάζονται περισσότερο από όλους αυτή την περίοδο της χαράς και των γιορτών.

Ο Banksy ανέφερε ότι στα 20 λεπτά που βιντεοσκοπούσε τον Ράιαν είδε τους περαστικούς να προσφέρουν στον άστεγο άντρα ένα ζεστό ρόφημα, δυο μπάρες σοκολάτας και έναν αναπτήρα, χωρίς αυτός να ζητήσει τίποτα. Το έργο του καλλιτέχνη έγινε πόλος έλξης αμέσως, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, κάποιος το βανδάλισε βάφοντας κόκκινες τις μύτες των ταράνδων.

banksyvandalismos

Η τοιχογραφία του Banksy μετά από τον βανδαλισμό