Παιδεία

Χωρίς εκδρομές οι μαθητές μέχρι τα Χριστούγεννα - Τι έχει συμβεί

Χωρίς εκδρομές οι μαθητές μέχρι τα Χριστούγεννα - Τι έχει συμβεί Φωτογραφία: intime
Στα «κάγκελα οι μαθητές»: Aποχή από τις σχολικές εκδρομές για τους επόμενους 2 μήνες αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Απογοήτευση έφερε στους μαθητές η απόφαση των καθηγητών να απέχουν από την συνοδεία πολυήμερων εκδρομών τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Η κατάσταση με τη βία ανηλίκων και τα συνεχή παρατράγουδα με τις συμπεριφορές μαθητών για τα οποία υπεύθυνοι κατά τον νόμο είναι οι εκπαιδευτικοί έφεραν γκρίνιες και παράπονα από την περσινή σχολική χρονιά με την ΟΛΜΕ να προτείνει στις ΕΛΜΕ το προειδοποιητικό μέτρο της αποχής όπερ και αποφασίστηκε.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι καθηγητές, με ψήφισμα των ΕΛΜΕ όλης της χώρας από τις 5 Οκτωβρίου, απέχουν από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξημένες νομικές ευθύνες που τους καταλογίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και ζητώντας από το Υπουργείο να μην τους επιρρίπτει ευθύνες για τις συμπεριφορές μαθητών. Μπορεί φέτος η αυστηροποίηση των πειθαρχικών μέτρων στα σχολεία να έχει πρόβλεψη για μη συμμετοχή στις εκδρομές μαθητών με παραβατική συμπεριφορά όμως αυτό δεν ικανοποιεί τους καθηγητές.

Αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ: «Είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικοί να συλλαμβάνονται, να διώκονται και να βρίσκονται στα δικαστήρια επειδή κάνουν τη δουλειά τους»

Σε δηλώσεις της στο Dnews η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα των εκδρομών και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών δηλώνοντάς μας ότι «Η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκδρομές αλλά και η σύσταση υπηρεσίας για την νομική προστασία των εκπαιδευτικών είναι πάγια αιτήματα της ΟΛΜΕ. Αν όντως υλοποιηθούν θα είναι πολύ θετικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, τις συγκεκριμένες εξαγγελίες τις έχουμε ακούσει αρκετές φορές χωρίς όμως να υλοποιηθούν μέχρι σήμερα. Και στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό που ξανατέθηκαν τα ζητήματα αυτά δεν μας έδωσε καμία απολύτως πληροφορία για το ποιες αλλαγές σχεδιάζονται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια είναι εκπαιδευτικοί να συλλαμβάνονται, να διώκονται και να βρίσκονται στα δικαστήρια επειδή απλά κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι είναι απαράδεκτο, ενώ οι εκπαιδευτικοί τηρούν κατά γράμμα όσα προβλέπονται από το νόμο, τόσο για τις εκδρομές όσο και για όλες τις σχολικές διαδικασίες, να βρίσκονται κατηγορούμενοι, με μεγάλες οικονομικές και ψυχικές συνέπειες για περιστατικά στα οποία προφανώς δε φέρουν καμία ευθύνη»

Μένει να δούμε αν θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΟΛΜΕ αλλιώς είναι ορατός ο κίνδυνος οι πολυήμερες εκδρομές να αναβληθούν επ' αόριστον.