Διεθνή

Ερντογάν: Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Ερντογάν: Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
Για άλλη μία φορά ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικός στις δηλώσεις του, λίγες ώρες μετά το τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στην Κρήτη και στα νησιά της, τονίζοντας ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες; “του είπα. Επίσης του είπα “πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε”. Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Οπως υποστήριξε, το ISIS και η Αλ Κάιντα έχουν κερδίσει έδαφος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον της «νόμιμης κυβέρνησης» απειλούν ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη μη πρόσκληση στο Βερολίνο και τόνισε πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι».

«Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα... Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι' αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας με τη σειρά του τη δική του δυσαρέσκεια για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα.

Κοινές γεωτρήσεις με Ιταλία

Όπως μετέδωσε το κυπριακό «Σίγμα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και σε επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξόργιζε την Ελλάδα.

«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα... Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα», υποστήριξε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ε/Κ.

«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε», είπε.

Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας στη Μεσόγειο;

Για τις σχέσεις του με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν και πάλι αιχμηρός, παρά τη χειραψία που αντήλλαξε μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να τοποθετήσουμε τη Γαλλία απέναντί μας και να φτάσουμε στο σημείο να της αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί μέρος. Τόσο η πλευρά Χαφτάρ όσο και η πλευρά του Σαράζ διάκεινται θετικά προς τη Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει και την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ανατ. Μεσόγειο.

«Η Γαλλία έχει ένα ενδιαφέρον ειδικά για τη βόρεια Αφρική, αλλά ποιο το νόημα να στέλνει στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε. Δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ μαζί του απόψε (χθες βράδυ στο Βερολίνο). Και στο θέμα της Λιβύης δεν είπε μέσα στη σύνοδο κάτι σοβαρό, μπορώ να πω. Το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα για την επόμενη φάση, όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν, είναι ότι (σ.σ: η Γαλλία) είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα που του δίνει η ιδιότητα του μέλους. Αυτή είναι το πιο σημαντικό. Απόψε είπε ότι αυτό το κείμενο πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αν εγκριθεί από το Συμβούλιο να τεθεί σε εφαρμογή και αν δεν εγκριθεί, τότε να μην ισχύσει», όπως ανέφερε.

Πέτσας: «Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα»

To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε περιμένει η κυβέρνηση για να δει όλες τις λεπτομέρειες της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία:

Πρώτον, η επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση, στη Λιβύη, και δεύτερον η επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων.

«Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν το βηματισμό τους. Προαναγγέλθηκαν Επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη Διάσκεψη. Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Εμείς, έχουμε κάνει όλες τις προεργασίες που χρειάζεται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Σάρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ιδίως όταν αυτά εξελίσσονται στη γειτονιά μας, όπως είναι το θέμα της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει ποτέ αρνηθεί τις ευθύνες της, όταν χρειάζεται να συμμετάσχει σε μια ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Πάντα είμαστε έτοιμοι ν' αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά πρώτα πρέπει να βάζουμε το άλογο και μετά το κάρο. Σημασία έχει να δούμε το πλαίσιο, στο οποίο θα δρομολογηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Γιατί δυστυχώς, υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία τραγική κατάσταση στη Λιβύη και πρέπει η Ευρώπη -και είναι καλό ότι ξεκίνησε, έστω και από χθες- ν' αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της για τη γειτονιά της», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την Παρασκευή τη δυσφορία του στη Γερμανίδα Καγκελάριο για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη.

«Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνουμε. Είναι να έχουμε τη φωνή που απαιτείται για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βοηθάμε την Ευρώπη να βρει το βηματισμό της. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη, για να μένει απαθής σ' αυτήν την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν συμμετείχαμε όταν ξεκίνησε η διαδικασία το 2015, δεν συμμετείχαμε ούτε το 2017, ενώ η συνάντηση του 2018, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας, ήταν πρωτοβουλία ιταλική και όχι η πρωτοβουλία που καλούμε σήμερα, ως Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο κ. Πέτσας, είπε επιπλέον, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και ενδεχομένως και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή.

«Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ' αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα δήλωσε πως οι κ.κ Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν συναντηθεί δύο φορές και πως όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο.

«Έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό έχει φτάσει παντού και πιστεύουμε και στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτή την στάση ψύχραιμης αυτοπεποίθησης, πρώτον γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού. Ο κ. Χάφταρ, πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη- να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010 όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Χαφτάρ κατά Ερντογάν: Απομονώνεται για τα εγκλήματα του