Διεθνή

ΟΗΕ: Κάλεσμα για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

ΟΗΕ: Κάλεσμα για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Κάλεσμα για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έκαναν τόσο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Σταματήστε αμέσως τη φωτιά. Προχωρούμε προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Οι ηγέτες από όλες τις πλευρές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της απο-κλιμάκωσης», έγραψε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, Tor Wennesland στο Twitter.

«Το κόστος του πολέμου στη Γάζα είναι καταστροφικό και πληρώνεται από απλούς ανθρώπους. Ο ΟΗΕ εργάζεται με όλες τις πλευρές για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Σταματήστε τη βία τώρα», είπε ο απεσταλμένος.

Από την πλευρά του ο γ. γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ότι οι «οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή τους στη βία». «Η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση» συμπλήρωσε ο Γκουτιέρες.

Η προειδοποίησή του ήρθε μετά από τις αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών αργά τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας σε μια επίθεση του στρατού που ονομάζεται Επιχείρηση Guardians of the Wall.

Από την πλευρά τους παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες πυραύλους βαθιά στη χώρα. 

Οι πολεμικές συνθήκες παραμένουν στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κεντρική πόλη Λοντ μετά από ταραχές στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, καθώς εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών μαχητών. 

Τουλάχιστον 31 άτομα είναι ο απολογισμός σε νεκρούς σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια.

Την Τρίτη (11/05), Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι έριξαν 130 πυραύλους στην ισραηλινή πόλη του Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε ένα μπλοκ πύργων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές. Οι μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων που προκλήθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των παλαιστινίων διαδηλωτών σε μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που είναι ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Επιστρέφει από το Ισραήλ ο Νίκος Βέρτης.

Ο τραγουδιστής και οι συνεργάτες του βρίσκονται στο Τελ Αβίβ για συναυλίες, οι οποίες δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της έντασης που μαίνεται στην περιοχή.

NETWORK