Διεθνή

Μπάιντεν προς Μέρκελ: «Σιδερένια η συνεργασία ΗΠΑ - Γερμανίας»

Μπάιντεν προς Μέρκελ: «Σιδερένια η συνεργασία ΗΠΑ - Γερμανίας»
Σε θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Καγκελάριου της Γερμανίας, Ανγκελας Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) ο Τζο Μπάιντεν είχει δείξει τις καλές του προθέσεις απέναντι στην υψηλή φιλοξενουμένη του με πολύ θερμά λόγια στο Twitter: «Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας είναι σιδερένια. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις μαζί τα επόμενα χρόνια. Ανυπομονώ να καλωσορίσω την καγκελάριο Μέρκελ στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα.»

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη συναντήσει την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία της παρέθεσε πρόγευμα στην επίσημη κατοικία της.

Στο τελευταίο της -κατά πιθανότητα- ταξίδι στην Ουάσινγκτον ως καγκελάριος, η κυρία Μέρκελ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο περίπου στις 8 μ.μ. ώρα Γερμανίας (σ.σ.: 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η «σιδηρά καγκελάριος» ίναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης που υποδέχεται ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη Μέρκελ έχει στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ μετά το χαμηλό σημείο στο οποίο βρέθηκαν κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, του προκάτοχου του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσκαλέσει τη Μέρκελ τον περασμένο μήνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, G7, στη Βρετανία. Για την καγκελάριο θα είναι η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι η Μέρκελ δεν θα συμμετάσχει πλέον στις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).