Διεθνή

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση Μπορέλ προς τους Ταλιμπάν - Οι γυναίκες τρέμουν για το μέλλον τους (εικόνες)

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση Μπορέλ προς τους Ταλιμπάν - Οι γυναίκες τρέμουν για το μέλλον τους (εικόνες)
Προειδοποιητική δήλωση για την επόμενη μέρα του Αφγανιστάν εάν επικρατήσουν οι Ταλιμπάν και αναλάβουν την εξουσία, έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ στη δήλωσή του τονίζει πως «αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν».

Στη δήλωση Μπορέλ υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα.

«Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και σε πόλεις. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες και ζητά επίσης άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και συνολική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν απαράδεκτη ταλαιπωρία στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνουν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν προς αναζήτηση ασφάλειας».

Η ΕΕ ενθαρρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν «να διευθετήσει τις πολιτικές διαφορές, να αυξήσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν με ενιαία προοπτική».

Έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν Να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους, καθώς ο αριθμός των πολιτών που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη σφοδρή επίθεση των Ταλιμπάν, όλο και μεγαλώνει.

Χιλιάδες άνθρωποι που είναι ήδη εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, έχουν καταφύγει στην Καμπούλ, βλέποντας την ελεγχόμενη ακόμη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πρωτεύουσα ως το έσχατο καταφύγιό τους.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι τεράστιες προειδοποιεί ο Παγκόσιος Οργανισμός Σίτισης που κρούει τον κώδνα του κινδύνου για μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Φόβος και τρόμος για τις γυναίκες

Η Σαχρά Καρίμι (Sahraa Karimi) μία Αφγανή κινηματογραφίστρια που βρίσκεται στην Καμπούλ, δηλώνει στο BBC ότι νιώθει πως ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στο Αφγανιστάν και φοβάται επιστροφή στις «σκοτεινές εποχές»

Η ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μαρτυρική για τον γυναικείο πληθυσμό το σύνολο του οποίου υποχρεούτο να κυκλοφορεί φορώντας την μπούρκα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 1

Στα κορίτσια άνω των 10 ετών είχε απαγορευθεί να πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι κτηνώδεις τιμωρίες και οι δημόσιες εκτελέσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο.

«Κινδυνεύω, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τη χώρα μου. Τη γενιά μου. Ότι παλέψαμε πολύ για να γίνουν αλλαγές. Και σκέφτομαι τα νέα κορίτσια. Υπάρχουν χιλιάδες όμορφες, νέες και ταλαντούχες γυναίκες σε αυτή τη χώρα».

Ελέγχουν το νότιο Αφγανιστάν

Τρεις μεγάλες πόλεις στη δυτική και νότια πλευρά του Αφγανιστάν πέρασαν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, από χθες, Παρασκευή, 13 Αυγούστου, την ώρα που αγώνας των ανταρτών για να καταλάβουν τη χώρα, επιταχύνεται.

Ειδικότερα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το πρωί της Παρασκευής τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χέλμαντ, μετά από μάχη μιας εβδομάδας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν μέρη της πόλης σε ερείπια και να γεμίσουν τα νοσοκομεία με σοβαρά τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι επιθυμούν να μάθουν τι θα ακολουθήσει υπό το νέο καθεστώς στο οποίο θα εισέλθουν.

Μερικές ώρες νωρίτερα, οι αντάρτες κατέλαβαν το Χεράτ, ένα πολιτισμικό κέντρο στη δυτική πλευρά της χώρας, καθώς και το Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν διακήρυξαν για πρώτη φορά το λεγόμενο εμιράτο τους κατά τη δεκαετία του ‘90.

Η ταχύτητα με την οποία καταρρέουν οι πόλεις, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση Αμερικανών αξιωματούχων την Πέμπτη, οι οποία ανέφεραν ότι θα εκκενώσουν το μεγαλύτερο μέρος της πρεσβείας των ΗΠΑ, έχουν εντείνει το αίσθημα πανικού σε ολόκληρη τη χώρα καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από την επέλαση των Ταλιμπάν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΧΑΡΤΗΣ

Μόνο τρεις μεγάλες αφγανικές πόλεις – η πρωτεύουσα Καμπούλ, το Τζαλαλαμπάντ και η Μαζάρ-ι-Σαρίφ – παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ μια πολιορκείται από τους Ταλιμπάν.

Με την κατάρρευση της Λασκάρ Γκα και του Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν στην ουσία το νότιο Αφγανιστάν, ένα ισχυρό σύμβολο της εκ νέου ανάδυσής τους, μόλις λίγες εβδομάδες προτού οι ΗΠΑ αποσυρθούν πλήρως από τη χώρα.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν τη μία αφγανική πόλη μετά την άλλη, σε μια ταχεία σειρά επιθέσεων που τους έχει φέρει σε ευνοϊκή θέση για να επιτεθούν στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ολοκληρωτική κατάρρευση, ενώ κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αφγανική κυβέρνησης δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει ούτε άλλον ένα μήνα.

Την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την Πουλ-ε-Αλάμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λόγκαρ νότια της Καμπούλ, καθώς και το Φιρόζ-Κο, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ, στην κεντρική χώρα.