Διεθνή

Τμήμα ρώσικου πυραύλου πέφτει στη Γη τις επόμενες ώρες, «ο κίνδυνος δεν μπορεί να αγνοηθεί»

pixabay pixabay
Τμήμα ενός ρώσικου πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου ξαναμπαίνει στη γη ανεξέλεγκτα. Ποιος είναι ο κίνδυνος.

Τμήμα ρωσικού πυραύλου πέφτει ανεξέλεγκτα τις επόμενες ώρες στη Γη. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο του Πλεσετσκ τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

«Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα βρίσκεται στη Γη αλλά, πού ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να πει αφού, μέσα σε αυτές τις ώρες, ο πύραυλος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές περιστροφές γύρω από τον πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Συντριμμιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η πλειοψηφία των διαστημικών συντριμμιών αυταναφλέγεται κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα και δεν αποτελεί κίνδυνο. Κάποια μεγαλύτερα κομμάτια όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές κατά την προσεδάφισή τους.

Όπως εξηγεί ο Κραγκ, «ο κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί, όμως οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές». Η ανεξέλεγκτη πτώση του ρωσικού πυραύλου στη Γη δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου. «Προοριζόταν να καταλήξει σε τροχιά, στην οποία θα παρέμενε για πολλές χιλιάδες χρόνια. Απέτυχε να επανεκκινήσει, σε αντίθεση με τον κινεζικό πύραυλο, ο οποίος αφέθηκε σκόπιμα σε χαμηλή τροχιά».