Διεθνή

Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ εξαπολύει νέα σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό αφού ρουκέτες από τον Λίβανο έπληξαν τη Χάιφα.

Συνεχίζονται οι επιδρομές σε Γάζα και Βηρυτό, με το Ισραήλ να δείχνει έτοιμο για να επεκτείνει τις χαρσαίες επιχειρήσεις στου στο Λίβανο.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στη νότια ακτή του Λιβάνου, με την πολεμική αεροπορία να έχει ενεργό ρόλο, ενώ θα εμπλακεί και το ισραηλινό ναυτικό.

Ο Νετανιάχου σε μήνυμά του για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη υπογράμμισε ότι «όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας θα συνεχίσουμε να πολεμάμε» με την παλαιστινιακή οργάνωση να υπόσχεται ότι «θα συνεχίσει τη μάχη σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς».

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης, στο βόρειο Ισραήλ.

Τραμπ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν ήμουν πρόεδρος

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χθες Δευτέρα πως «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» εάν εκείνος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας», είπε ο Τραμπ σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε θέρετρο γκολφ, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» μέχρι την υλοποίηση των «ιερών αποστολών» μας, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Καθορίσαμε τους στόχους του πολέμου και αυτή τη στιγμή τους υλοποιούμε: να ανατρέψουμε τη Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας), να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς. Πρόκειται για μια ιερή αποστολή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να την επιτύχουμε», είπε ο Νετανιάχου.

«Ιερή αποστολή» χαρακτήρισε και τους δύο άλλους στόχους του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση: «την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής, προερχόμενης από τη Λωρίδα της Γάζας, για το Ισραήλ» και «την επιστροφή των κατοίκων του νότιου και βόρειου (Ισραήλ) με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στους στόχους αυτούς. «Δεν θα εγκαταλείψω», υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και μαζί θα κερδίσουμε (…) Η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα», είπε ο Νετανιάχου.

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας και αυτό θα τους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», προέβλεψε.