Διεθνή

Στον «πάγο» βάζει η Ευρώπη τον Nord Stream 2, το μήνυμα Σολτς σε Πούτιν

(Φωτ.: EPA / STEFAN SAUER) (Φωτ.: EPA / STEFAN SAUER)
«Φρένο» στην πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, βάζει ο Όλαφ Σολτς στέλνοντας μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Όπως είπε ο Γερμανός καγκελάριος, έχει δώσει εντολή για μια νέα αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», είπε. «Γι' αυτό πρέπει να επανεκτιμήσουμε αυτήν την κατάσταση, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Παρεμπιπτόντως, αυτό περιλαμβάνει το Nord Stream 2», τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσει εκ νέου τη διαδικασία πιστοποίησης δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας.

Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει την έκθεσή του για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας που είχε υποβάλει στην Bundesnetzagentur, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

«Υπάρχουν και άλλες κυρώσεις που μπορούμε να θεσπίσουμε εάν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ωστόσο προς το παρόν, το θέμα είναι να κάνουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο», ανέφερε σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, προέτρεψε τόσο τους Ρώσους όσο και τους Δυτικούς ηγέτες να συνεχίσουν να μιλούν για να αποτρέψουν επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Εκτός από τις αρχικές κυρώσεις, η συνεχής διπλωματία είναι «σημαντική για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση και συνεπώς καταστροφή» στην περιοχή, δήλωσε ο Σολτς. «Αυτός είναι ο στόχος όλων των διπλωματικών προσπαθειών μας», ανέφερε.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διακηρύξει την ανεξαρτησία δύο περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία και είχε στείλει ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές. «Ακούγεται κάτι τεχνικό, αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός δεν είναι πιστοποιημένος», είπε. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε το «άμεσο» κλείσιμο του Nord Stream 2

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.  «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση «της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας».

«Έλαβα το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα το εξετάσω αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξει εκεί στρατό, «η Ρωσία δημιουργεί τις νομικές βάσεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής της επιθετικότητας εναντίον του ουκρανικού κράτους», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Την περασμένη νύκτα ο Πούτιν έδωσε εντολή στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

«Σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό νόμο (…) το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», εκτίμησε.