Διεθνή

Η Google εξηγεί πώς βοηθά την Ουκρανία

(Φωτ.: EUROKINISSI) (Φωτ.: EUROKINISSI)
Ο πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, παρουσίασε λεπτομερώς τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία προσφέρει υποστήριξη στο λαό της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Google δηλώνει ότι προσπαθεί επί 24ωρου βάσεως να παρέχει υποστήριξη μέσω προϊόντων, να υπερασπίζεται τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων, έγκυρων πληροφοριών.

Όπως έγραψε ο πρόεδρος της Google για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις Κεντ Γουόκερ την 1η Μαρτίου, αυτός ο πόλεμος είναι ταυτόχρονα μια τραγωδία και μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σκαριά. Μαζί, οι υπάλληλοι της Google.org και της Google συνεισφέρουν 15 εκατ. δολάρια (13,5 εκατ. ευρώ) σε δωρεές και υποστήριξη σε είδος για την ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης στην Ουκρανία. Η Google συνεισφέρει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια (4,5 εκατομμύρια ευρώ) σε διαφημιστικές πιστώσεις σε αξιόπιστους ανθρωπιστικούς και διακυβερνητικούς οργανισμούς.

«Σε αυτή την έκτακτη κρίση, λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα για να σταματήσουμε την εξάπλωση της παραπληροφόρησης και να διακόψουμε τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο», έγραψε ο Γουόκερ. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες - και θα ενωθούμε με τη διεθνή κοινότητα εκφράζοντας ειλικρινή ελπίδα για επιστροφή σε ειρηνική και κυρίαρχη Ουκρανία».

Τα κανάλια YouTube που είναι συνδεδεμένα με το RT και το Sputnik έχουν αποκλειστεί σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει επίσης μια επ' αόριστον παύση της δημιουργίας εσόδων από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε όλες τις πλατφόρμες της Google. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το RT, δεν επιτρέπεται να δημιουργούν έσοδα από το περιεχόμενό τους ή να διαφημίζονται στις πλατφόρμες της Google.

Οι συστάσεις για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης περιοριστεί σημαντικά. Το YouTube έχει αφαιρέσει εκατοντάδες κανάλια και χιλιάδες βίντεο για παραβίαση των Οδηγιών κοινότητας. Ταυτόχρονα, τα συστήματα της Google αναδεικνύονται σε περίοπτη θέση και δίνουν προτεραιότητα σε πληροφορίες από έγκυρες πηγές ειδήσεων.

Χρήση των υπηρεσιών της Google

Ο Γουόκερ σημείωσε ότι η Google έχει δεσμευτεί να συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη διαθέσιμα προϊόντα όπως το Google Pay σε ορισμένες χώρες. Οι περισσότερες υπηρεσίες, όπως η Αναζήτηση, οι Χάρτες και το YouTube, παραμένουν διαθέσιμες στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η Google συνεχίζει να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει τις λειτουργίες hacking και επιρροής που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Ενώ ο Γουόκερ σημειώνει ότι δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές αλλαγές στα επίπεδα κακόβουλης δραστηριότητας στην περιοχή, η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (TAG) έχει δει παράγοντες απειλής να επικεντρώνονται εκ νέου στις προσπάθειές τους σε ουκρανούς στόχους.

Η προστασία ασφαλείας του λογαριασμού Google αυξήθηκε αυτόματα, δήλωσε ο Γουόκερ. Το πρόγραμμα προηγμένης προστασίας - το οποίο παρέχει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας της Google - προστατεύει τους λογαριασμούς εκατοντάδων χρηστών υψηλού κινδύνου στην Ουκρανία. Και το «Project Shield», μια υπηρεσία που παρέχει δωρεάν απεριόριστη προστασία από κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS), προστατεύει πάνω από 100 ουκρανικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ειδησεογραφικών υπηρεσιών.

«Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε εφημερία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο Γουόκερ. «Οι επιχειρήσεις πειρατείας και επιρροής που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δεν είναι νέες για εμάς. Λαμβάνουμε μέτρα εναντίον τους εδώ και χρόνια. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε εκδώσει εκατοντάδες προειδοποιήσεις επίθεσης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε ανθρώπους στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως το Gmail. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εισβολής και τα προϊόντα μας θα συνεχίσουν να εντοπίζουν και να εμποδίζουν αυτόματα ύποπτη δραστηριότητα».