Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα Πρoξένου στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα Πρoξένου στη Μαριούπολη
Πρόκειται για τον μοναδικό Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε παραμείνει στη Μαριούπολη - την πόλης της Ουκρανίας με την πολυπληθή ελληνική κοινότητα που παραμένει υπό ρωσική πολιορκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ - μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Η επιχείρηση εκκένωσης λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ, ενώ η αποστολή αναμένεται να κινηθεί με κατεύθυνση τα δυτικά.

Σημειώνεται πως για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Open, ο Μανώλης Ανδρουλάκης επικοινωνούσε τις τελευταίες ημέρες με μεγάλη δυσκολία μέσω ενός δορυφορικού τηλεφώνου, ενώ πλέον είχε ελάχιστα τρόφιμα και προμήθειες για να επιβιώσει.

Τι δήλωσε για την επιχείρηση ο Νίκος Δένδιας

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρίσκεται αυτή την ώρα καθ' οδόν προς την Ζαπορίζια:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα πρόξενου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του οργανισμού του ΟΑΣΕ. Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας».

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες διπλωμάτες, καθώς επίσης και τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο για όλα όσα προσέφεραν, κατά τη διάρκεια της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως από όταν ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί.