Διεθνή

Πορτογαλία: Τέλος η μάσκα για τον κορονοϊό από τους εσωτερικούς χώρους

Πορτογαλία: Τέλος η μάσκα για τον κορονοϊό από τους εσωτερικούς χώρους Φωτογραφία: EPA / MARIO CRUZ
Η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα (21/4) να άρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Πάντως, η προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό δεν καταργείται από όλους τους εσωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία. Το συγκεκριμένο υγειονομικό μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, αλλά όχι για τις σχολικές αίθουσες.

«Δεδομένης της θετικής εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει ορισμένους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα σε δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, μόλις εκδοθεί το διάταγμα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα περιορίζεται πλέον «σε μέρη που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ευπάθεια των ανθρώπων που συχνάζουν σε αυτά (...) και σε χώρους εντατικής χρήσης», ανέφερε η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί ειδικοί και μέλη της αντιπολίτευσης ζητούσαν να σταματήσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, ένα από τα κύρια μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας που εξακολουθεί να ισχύει στην Πορτογαλία.

Καθώς η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό μειώθηκε, σε 577 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.