Διεθνή

Διπλωματικό «μπρα ντε φερ» Αθήνας - Άγκυρας με φόντο την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Διπλωματικό «μπρα ντε φερ» Αθήνας - Άγκυρας με φόντο την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Σε μια «δύσκολη» περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ενοχλημένη παραμένει η Άγκυρα μετά την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 - αποτελέσμα που εν πολλοίς οφείλεται στην εντατική δουλειά του φιλελληνικού λόμπι, που μέχρι τώρα έχει κατορθώσει να έχει απτά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων το «μπλόκο» της Τουρκίας από τα F-35.

Βλέπετε πολύ καλά τις ομάδες συμφερόντων και τις δραστηριότητες που δρουν για να δηλητηριάσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ματαιωθούν αυτές οι δραστηριότητες που στοχεύουν την Τουρκία μέσω ισχυρισμών που απέχουν πολύ από νομικά και ιστορικά γεγονότα, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Τουρκίας.

Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, όμως, «μπαίνουν στον πάγο» και έπειτα από το «ράπισμα» Τσαβούσογλου από τον Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τον εγαγκαλισμό του Τούρκου προέδρου με τον Πούτιν, που προκάλεσε την ενόχληση της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, o Tζο Μπάιντεν - στην παρούσα φάση - δεν θα επιδιώξει «τετ-α-τεν» με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνελευσής του ΟΗΕ, όπου θα συνυπάρξουν.

Ο Μητσοτάκης «φέρνει» την τουρκική προκλητικότητα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Σε επίπεδο διμερών επαφών, όμως, δεν θα υπάρξει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πρόσφατα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. 

Στην ομιλία του, ωστόσο, την Παρασκευή στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην προκλητική στάση της Τουρκίας και συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας - που φτάνει στο σημείο απειλών για εισβολή μέρα ή νύχτα - τονίζοντας παράλληλα τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, που συνιστά πόλο σταθερότητας, ενώ δύναται να καταστεί και ενεργειακός κόμβος.

Νέες απειλές Μπαχτσελί - «Αρνούμαστε τις προκλήσεις» απαντά ο Οικονόμου

Σημειώνεται πως σήμερα Δευτέρα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνέχισε τις άπειλες:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλεγε στην Τουρκία «Μην έρχεσαι τη νύχτα, έλα τη μέρα». Θα έρθουμε, αλλά για να καλύψουμε τη μέρα σου σαν νύχτα, να σε κάνουμε να πληρώσεις το τίμημα των καταχρήσεων σου, θα έρθουμε τρέχοντας, με το αίμα και την ψυχή μας. Όταν φτάσουμε, ούτε τα αφεντικά του ούτε οι συνεργατικοί κύκλοι που εμπιστεύεται θα είναι αρκετά δυνατοί για να προστατέψουν τον Μητσοτάκη, υποστήριξε.

«Δεν αρνούμαστε το διάλογο, αυτό που αρνούμαστε να τις προκλήσεις. Θεωρούμε απαράδεκτο και κυρίως αδιέξοδο τους ρητορικούς παροξυσμούς και την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου της ιστορίας των διεθνών συμβάσεων», απάντησε από την πλευρά του ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.