Διεθνή

Reuters: Ο Μπάιντεν θα υποστηρίξει πως η ρωσική εισβολή παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ

Reuters: Ο Μπάιντεν θα υποστηρίξει πως η ρωσική εισβολή παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ
Ο Τζο Μπάιντεν - από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - θα καταγγείλει την Τετάρτη τη στάση τη Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να ζητήσει να διαγραφεί από μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας - μεταξύ άλλων - ότι η εισβολή παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ του 1945, αναφέρει το Reuters.

Σημεινώνεται πως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε νωρίτερα ότι η ομιλία της Τετάρτης δεν θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει πως η Ρωσία πρέπει να διαγραφεί από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Σάλιβαν δήλωσε, παράλληλα, ότι ο Μπάιντεν θα παροτρύνει όλα τα έθνη να αναγνωρίσουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει τον καταστατικό  χάρτη του ΟΗΕ του 1945.

ΝΑΤΟ: «Τα δημοψηφίσματα που οργανώνει ο Πούτιν δεν έχουν καμία νομιμότητα»

Σχολιάζοντας τα σχέδια Πούτιν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε σήμερα τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

 Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

NETWORK