Διεθνή

«Τεντώνει το σκοινί» η Άγκυρα με διαβήματα σε Αθήνα και ΗΠΑ: «Δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με casus belli» απαντά ο Έλληνας πρέσβης

«Τεντώνει το σκοινί» η Άγκυρα με διαβήματα σε Αθήνα και ΗΠΑ: «Δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με casus belli» απαντά ο Έλληνας πρέσβης
Κλιμακώνει την ένταση διπλωματικά η Άγκυρα, με διαδοχικά διαβήματα στον Έλληνα πρέσβη και τις ΗΠΑ, έπειτα από τη διαρροή φωτογραφιών από drones - που σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο μαρτυρούσαν τη μεταφορά 23 τεθωρακισμένων στη Λέσβο και 18 στη Σάμο.

Η Άγκυρα με διάβημά της στον Έλληνα πρέσβη ζήτησε «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό καθεστώς τους» - σημειώνει το Anadolu, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.

Υπενθυμίζεται πως οι στρατιωτικές πηγές που επικαλέστητε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή έκαναν λόγο για πτήση τουρκικού UAV που κατέγραψε δύο ελληνικά μεταγωγικά πλοία να ταξιδεύουν προς Λέσβο και Σάμο και να παραδίδουν 23 θωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 θωρακισμένα οχήματα στη Σάμο - τα οποία είχαν στείλει οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το Αnadolu, με διάβημά της προς τις ΗΠΑ την Δευτέρα, η Τουρκική Δημοκρατία ζητά σεβασμό του καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση των όπλων της από την παραβίαση του καθεστώτος τους.

Η άμεση απάντηση της Αθήνας: «Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις»

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.