Διεθνή

Γλυπτά Παρθενώνα: Θέμα χρόνου η επιστροφή τους στην Ελλάδα, λένε οι Times

Γλυπτά Παρθενώνα: Θέμα χρόνου η επιστροφή τους στην Ελλάδα, λένε οι Times Φωτογραφία: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Αθήνα και Βρετανικό Μουσείο είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση της συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην «γενέτειρά» τους, την Ελλάδα.

Τα «σημάδια» δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα πρωθυπουργό, για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός «συμβιβασμού» σύμφωνα με τον οποίο τα Γλυπτά του Παρθενών θα επιστραφούν στην Αθήνα με «δάνειο αορίστου χρόνου» σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα «δάνεια εκθεμάτων» που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση των Times.

Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από το νόμο να τις παραχωρήσουν στην Ελλάδα.

Οι Times δίνουν μάλιστα τα συγχάρητήριά τους προς τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για την επικείμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Πάντα σύμφωνα με το ξένο μέσο, η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην δική της αλλαγή στάσης επί του θέματος πέρυσι και ανανεώνει τη στήριξη στην επανένωση των Γλυπτών.

Σχολιάζει πως οι πρακτικές ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Επίσης αναφέρει πως το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να εκθέτει αντίγραφα των Γλυπτών, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες.