Διεθνή

Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνια σε τρανς που βίαζε γυναίκες στην Γλασκόβη

Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνια σε τρανς που βίαζε γυναίκες στην Γλασκόβη Φωτογραφία: ΑΠΕ
Τρανσέξουαλ γυναίκα κρίθηκε ένοχη για τον βιασμό δύο γυναικών πριν κάνει αλλαγή φύλου.

Η 31χρονη, Isla Bryson, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για τον βιασμό δύο γυναικών - μία στο Clydebank το 2016 και μία στη Γλασκώβη το 2019 - πριν κάνει αλλαγή φύλου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η 31χρονη έβαζε στο στόχαστρο ευάλωτες γυναίκες, τι οποίες γνώριζε μέσω ίντερνετ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Bryson καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου και τρία επιπλέον με αναστολή. 

Ο δικαστής, Λόρδος Σκοτ, δήλωσε ότι η Bryson ενέχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Πρόσθεσε ότι η Bryson συνεχίζει να αρνείται τα αδικήματα και ισχυρίζεται ότι τα θύματα συνωμότησαν εναντίον της.

Η υπόθεση πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους φυλακισμένους τρανσέξουαλ, αφού η Bryson είχε αρχικά προφυλακιστεί στη φυλακή Cornton Vale της Σκωτίας, που είναι αποκλειστικά γυναικεία φυλακή.

Η φυλάκισή της σε γυναικείες φυλακές, ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες σε πολιτικούς και ακτιβιστές.

Η Bryson μεταφέρθηκε σε ανδρικές φυλακές, μετά από 72 ώρες, έπειτα από παρέμβαση της απερχόμενης πρώτης υπουργού της Σκωτίας, Nicola Sturgeon.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, Κιθ Μπράουν, διέταξε επείγουσα επανεξέταση της υπόθεσης και η Σκωτσέζικη Υπηρεσία Φυλακών (SPS) έλαβε την απόφαση να σταματήσει τη μετακίνηση όλων των τρανσέξουαλ κρατουμένων με ιστορικό βίας κατά γυναικών στις γυναικείες εγκαταστάσεις.

Η Bryson κρίθηκε ένοχη για δύο κατηγορίες βιασμού τον Ιανουάριο μετά από εξαήμερη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκώβης.

Καταθέτοντας στοιχεία σε βίντεο, ένα από τα θύματα  30 ετών, δήλωσε ότι την βίαζε επί μισή ώρα. Συγκεκριμένα είπε ότι: «Ο βιασμός  ήταν πολύ βίαιος. Εκείνη τη στιγμή ήμουν τόσο φοβισμένη. Ένιωθα αηδία. Απλά δεν καταλάβαινα τί συμβαίνει».

Το δεύτερο θύμα, το οποίο κατέθεσε μέσω βίντεο κλήση, είπε στο δικαστήριο ότι: «Της έλεγα σταμάτα,  αλλά συνέχιζε».

Ωστόσο η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι και οι δύο γυναίκες συνευρέθηκαν μαζί της συναινετικά. 

Την Τρίτη, ο Λόρδος Σκοτ δήλωσε ότι η Bryson στην πραγματικότητα «κυνηγούσε» αυτές τις δύο γυναίκες  και τις βίασε μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.