Διεθνή

Πιθανώς να αποφυλακιστεί σύντομα ο Όσκαρ Πιστόριους

Πιθανώς να αποφυλακιστεί σύντομα ο Όσκαρ Πιστόριους Φωτογραφία: EPA/KIM LUDBROOK
Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης, ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει την επανεξέτασή του.

Πριν από δέκα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2013, ο πλανήτης συγκλονίσθηκε από το έγκλημα που διέπραξε ο Παραολυμπιονίκης του στίβου, Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος σκότωσε την σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μέσα στο σπίτι τους στην Πρετόρια.

Ο «Blade Runner», όπως ήταν το προσωνύμιο του συνελήφθη, κρίθηκε ένοχος και μετά από 4 χρόνια, το 2017, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τον Πιστόριους σε 13 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση.

Σήμερα και σε ηλικία 36 ετών και 6 χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση, ο παραολυμπιονίκης έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής του και την Παρασκευή (31/3) η αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Πρετόρια, θα αποφασίσει εάν θα αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους, όπως ανακοινώθηκε από την Νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη και την Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας καταδικασμένος, μπορεί, μόλις παρέλθει το ήμισυ της ποινής του, να επωφεληθεί από νέα προσαρμογή της ποινής του.

Η απόφαση της επιτροπής, που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και απλούς πολίτες, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετικές διαβουλεύσεις.

«Η επιτροπή πρέπει να καθορίσει εάν ο σκοπός της φυλάκισης έχει επιτευχθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας, Σινγκαμπάχο Νχουμάλο.

{https://twitter.com/eNCA/status/1640692572757667847?s=20}